Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De natuur als kompas

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
Rene Nauta

Rene Nauta laat zien hoe je met behulp van de zon je weg kunt vinden

© Jeannette Parramore

Zet je gps eens uit en leer om je heen te kijken, want de natuur biedt volop wegwijzers om de weg te vinden. Bijvoorbeeld door te kijken naar de stand van de zon of naar de vorm van een boom. In het onlangs verschenen boek De natuur als kompas leer je op een natuurlijke manier te navigeren.

Zintuigen

Zowel in de natuur als in de stad, want ook daar kun je aanwijzingen vinden over welke richting je op moet. Wist je bijvoorbeeld dat alle oude kerken naar het oosten wijzen? De auteur, de Britse Tristan Gooley, laat zien dat er allerlei manieren zijn om je weg te vinden. Met je zintuigen bijvoorbeeld, door goed te kijken en te luisteren. Of door te kijken naar de stand van de zon, de maan of de sterren. Door te letten op dieren en hoe ze zich gedragen, of op het weer. Waar komt de wind meestal vandaan?

Beleven

De natuur als kompas gaat niet alleen over het vinden van de weg zonder instrumenten, het is ook een aansporing om je omgeving goed in je op te nemen, waardoor je er meer van kan genieten. Of, zoals de auteur het formuleert: voor onze pogingen om de natuurlijke wereld te observeren en te doorgronden worden wij beloond met inzicht in de onderlinge verbondenheid van alle natuurfenomenen.


Meer over:

kompas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema29 aug. 2020 - 11:07

goed lezen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.