Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De Nationale Tuinvogeltelling: doe komend weekend mee!

26 jan 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
806 keer bekeken
gaai_hansvanvuren
Komend weekend, op 29, 30 en 31 januari, is het weer zo ver: heel Nederland telt tuinvogels! Vogelbescherming Nederland organiseert dan de jaarlijkse de Nationale Tuinvogeltelling, al jaren een fenomeen in het laatste weekend van januari. Vorig jaar telden meer dan 90-duizend mensen de vogels in hun tuin of op hun balkon. Een recordtelling! Dit jaar hebben al meer dan 100.000 mensen zich van te voren aangemeld. Zou het tot een nieuw record leiden? Door een half uurtje de vogels te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Kijk voor meer informatie op tuinvogeltelling.nl.

Meedoen is gemakkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: tel een half uurtje lang de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op mijntuinvogeltelling.nl. Vogelbescherming heeft hiervoor een nieuwe website ontwikkeld, waardoor vogels herkennen nog eenvoudiger is. In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram en mail (tuinvogeltelling@vogelbescherming.nl) om alle vragen te beantwoorden. Nieuw dit jaar is ook de webapp Mijntuinvogeltelling.nl, waarmee je eenvoudig vogels kunt herkennen én de resultaten kunt doorgeven. 

Liefde van vogels gaat door de maag

In de wintermaanden struinen groepen vogels de tuinen af op zoek naar voedsel. In de bossen en op de weilanden is er steeds minder voedsel te vinden, waardoor de vogels op zoek gaan in de tuinen aangewezen zijn. Wie dus voert zal zeker vogels te zien krijgen. Met een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Je kunt nu nog starten met voeren, de vogels hebben in een mum van tijd in de gaten waar eten te vinden is.

Aanmelden kan nu al

Wie zich nu al aanmeldt via www.tuinvogeltelling.nl/meedoen ontvangt de gratis special Vogels voeren en 15% korting op vogelvoer en voederhuisjes in de webshop van Vogelbescherming. Daarnaast verstuurt Vogelbescherming herkenningstips via de mail. In het weekend zelf houdt Vogelbescherming op tuinvogeltelling.nl de tussenstand bij en bijzondere resultaten. Aan het einde van het weekend zal de top 10 worden opgemaakt.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar