Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

De muskuseendenman van Oostzaan

29 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuut
muskuseendRS_JancoGrave

Muskuseend

© JancoGrave

Het liep de spuigaten uit met de muskuseenden in Oostzaan. Zeventig van deze zwart witte eendensoort met rode wratachtige woekeringen rond de snavel zorgden jarenlang voor enorme overlast.

De exoten, ooit in ons land geïntroduceerd als boerderijdieren, poepten de grasvelden onder en liepen zelfs de plaatselijke supermarkt in op zoek naar voedsel. Nadat iemand bewust probeerde een van de eenden aan te rijden nam Oostzaner Cor Hottentot het heft in handen. Hij overlegde met de gemeente en heeft sinds dit jaar er een baan bij: muskuseenden beheerder.

Tot grote vreugde van de Oostzaners zorgt Cor Hottentot er voor dat de dieren niet meer bedelend op straat lopen en woonwijken vervuilen. Hij doet dat door ze op plekken net buiten de bebouwde kom bij te voeren en door middel van nestbeheerder er voor te zorgen dat de groep niet groter wordt.

Bekijk het onderstaand filmpje en leer meer over de muskuseend:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.