Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Twente, kalk strooien, natuurboeken, WIj-bos, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
15-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
00:00 - Landschapshistorie belangrijk voor toekomst
13:43 - Kickstart voor kwelders
21:57 - Kalk moet koolmees redden
33:00 - Tropische drijfzaden op Texel
39:55 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
50:47 - WIJ-Bos, natuur voor iedereen
59:00 - Fenolijn

Landschapshistorie belangrijk voor toekomst

Hij noemt zichzelf historisch landschapsecoloog: Harm Smeenge promoveerde onlangs op het Landschap van Noordoost-Twente. Want, zegt hij, om het huidige cultuurlandschap en zijn problemen als droogte en verzuring te begrijpen, moet je de historie kennen. Met behulp van o.a. pollenonderzoek heeft Smeenge de dynamiek tussen mens, natuur en landschap van de afgelopen 15.000 jaar in kaart gebracht.
Harm Smeenge

Historisch landschapsecoloog Harm Smeenge

© Henny Radstaak

Kickstart voor kwelders

Met behulp van biologisch afbreekbare matten, geeft onderzoeker Ralph Temmink van de Radbouduniversiteit Nijmegen herstellende kwelders langs de Oosterschelde een vliegende start. Komende week promoveert hij op zijn onderzoek.
Ralph Temmink in Oosterschelde

Ralph Temmink onderzoekt jonge scheuten van slijkgras in de Oosterschelde.

© Rob Buiter

Kalk moet koolmees redden

Boven het bos- en heidegebied van Zuid-Ginkel bij Ede vliegt de helikopter deze weken af- en aan: over zo’n 350 hectare wordt schelpgruis uitgestrooid om de natuur kalkrijker te maken. En dat is nodig, want door de verzuring vinden koolmezen en andere vogels te weinig kalk. Onderzoeker Arnold van den Burg stelde drie jaar geleden al vast dat er jonge koolmezen met gebroken pootjes uit het ei kwamen en dat veel eierschalen te dun zijn. De kalk vindt op twee manieren z’n weg naar de vogels: direct doordat o.a. mezen de kalk rechtstreeks van de bodem pikken, anderzijds doordat er weer meer voedsel voor de vogels moet komen in de vorm van slakken en miljoenpoten, die de laatste jaren ook door kalkgebrek zijn achteruitgegaan.
Schelpgruis

Schelpgruis dat wordt uitgestrooid boven Zuid-Ginkel

© Henny Radstaak

Tropische drijfzaden op Texel

Ze hebben prachtige namen als zeehart, paardenoogboon of knikkernoot. En ze spoelen heel soms aan op onze stranden: tropische drijfzaden. Gerhard Cadée is de drijfzadenspecialist van Nederland. Hij heeft een verzameling van honderden zaden. Op de stranden van Texel, waar hij woont, gaat hij regelmatig op zoektocht.
Tropische drijfzaden

© Gerhard Cadee

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen: ‘De verborgen wereld van schimmels’ van de Britse schrijver en bioloog Merlin Sheldrake en het kloeke boek ‘All birds of the world’. 

Titel: Verweven leven; de verborgen wereld van schimmels
Auteur: Merlin Sheldrake
Uitgeverij: Atlas Contact

Titel: All birds of the world
Auteur: Josep del Hoyo
Uitgeverij: Lynx Edicions

Titel: New Guinea, Nature and culture of Earth's Grandest Island
Auteurs: Bruce M. Beehler en Tim Laman (fotograaf)
Uitgeverij: Princeton Press 

Wij-bos moet symbool worden van diversiteit

De natuur is voor iedereen. Die gedachte liet de oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Qader Shafiq niet meer los. Daarom bedacht hij het Wij-bos, een bos waarin in de loop van de tijd diverse in- en uitheemse bomen worden geplant die symbool gaan staan voor de herkomst van verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving. “Een grote diversiteit aan bomen die in harmonie naast en met elkaar leven leveren een veerkrachtig en vruchtbaar geheel op met een grotere oogst”, zegt bedenker Qader Shafiq. Onlangs plantte hij net iets ten zuiden van Nijmegen de eerste boom, samen met wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen.
Qader Shaffiq en Harriët Tiemens eerste boom

Qader Shaffiq van Bureau Wijland en wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen planten de eerste boom van het Wij-bos

© Henny Radstaak

Fenolijn 035-6711338

Duizenden kraanvogels, de laatste vliegende atalanta’s, de eerste wintertalingen, een laatste bruinrode heidelibel bij Rotterdam, en massa’s trechterzwammen. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.  Verder een mooi verhaal over een vliegende kruisboog. Als je wilt weten welke vogel daarmee bedoeld wordt moet je zondag vooral luisteren naar de Vroege Vogels fenolijn (inspreken kan op 035-6711338).
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Ogentroost
Ogentroost16 nov. 2020 - 18:13

Amandelboom "Robijn" draagt wel degelijk vruchten in de Lage Landen, ten minste toch in onze tuin in Vlaanderen

Lidajoly
Lidajoly16 nov. 2020 - 16:48

Mooi dat er kalk uitgestrooid wordt voor de vogels , maar wie betaald dat ? De veroorzakers? De boeren ? Zou eigenlijk wel moeten : de vervuiler betaald.

GerardHavik
GerardHavik15 nov. 2020 - 8:58

Luisterend naar de reportage over het wij-bos vroeg ik me iets af. Er werd aangegeven dat onder andere een Amandelboom in veel klimaten groeit maar alleen in de tropen vruchten draagt maar in onze omgeving alleen bloesem draagt. Waar komt dit door? Zijn er geen bestuivers? Heeft die bloesem geen nectar? Hoe lang zou het duren voor de natuur een oplossing gevonden heeft?

Diro
Diro15 nov. 2020 - 8:18

Hallo, ik hoor het Menno net zeggen: De natuur is voor iedereen. Dat sluit mooi aan bij mijn vraag. Ingegeven door het feit dat er in een nabijgelegen bosperceel door de Stichting die het beheert een Natuurbegraafplaats wordt opgericht. En dan kom je ook uit bij de vraag: van wie is de natuur. Natuurliefhebbers zal dit ongetwijfeld heel erg kunnen aanspreken (terug naar de natuur...). Maar de andere kant: Diep graven in oude bosgrond, mensen met medicijnen/chemo enz. in het bos achterlaten, kun je dat wel ‘opeisen’ als natuurliefhebber? Waar begraafplaatsen worden gereguleerd, zal ook in het bos de gravende vossen/zwijnen weggehouden moeten worden bij de graven. Dus klopt het romantische beeld ‘terug naar de natuur’ wel, en hebben we eigenlijk wel het recht om dit ‘op te eisen’? Ik ben benieuwd wat jullie als organisatie die voor de natuur en biodiversiteit opkomt hiervan vinden en of jullie er eens aandacht aan zouden kunnen besteden.