Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Twente, kalk strooien, natuurboeken, WIj-bos, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
15-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
394 keer bekeken
  •  
Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
00:00 - Landschapshistorie belangrijk voor toekomst
13:43 - Kickstart voor kwelders
21:57 - Kalk moet koolmees redden
33:00 - Tropische drijfzaden op Texel
39:55 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
50:47 - WIJ-Bos, natuur voor iedereen
59:00 - Fenolijn

Landschapshistorie belangrijk voor toekomst

Hij noemt zichzelf historisch landschapsecoloog: Harm Smeenge promoveerde onlangs op het Landschap van Noordoost-Twente. Want, zegt hij, om het huidige cultuurlandschap en zijn problemen als droogte en verzuring te begrijpen, moet je de historie kennen. Met behulp van o.a. pollenonderzoek heeft Smeenge de dynamiek tussen mens, natuur en landschap van de afgelopen 15.000 jaar in kaart gebracht.
Harm Smeenge

Historisch landschapsecoloog Harm Smeenge

© Henny Radstaak

Kickstart voor kwelders

Met behulp van biologisch afbreekbare matten, geeft onderzoeker Ralph Temmink van de Radbouduniversiteit Nijmegen herstellende kwelders langs de Oosterschelde een vliegende start. Komende week promoveert hij op zijn onderzoek.
Ralph Temmink in Oosterschelde

Ralph Temmink onderzoekt jonge scheuten van slijkgras in de Oosterschelde.

© Rob Buiter

Kalk moet koolmees redden

Boven het bos- en heidegebied van Zuid-Ginkel bij Ede vliegt de helikopter deze weken af- en aan: over zo’n 350 hectare wordt schelpgruis uitgestrooid om de natuur kalkrijker te maken. En dat is nodig, want door de verzuring vinden koolmezen en andere vogels te weinig kalk. Onderzoeker Arnold van den Burg stelde drie jaar geleden al vast dat er jonge koolmezen met gebroken pootjes uit het ei kwamen en dat veel eierschalen te dun zijn. De kalk vindt op twee manieren z’n weg naar de vogels: direct doordat o.a. mezen de kalk rechtstreeks van de bodem pikken, anderzijds doordat er weer meer voedsel voor de vogels moet komen in de vorm van slakken en miljoenpoten, die de laatste jaren ook door kalkgebrek zijn achteruitgegaan.
Schelpgruis

Schelpgruis dat wordt uitgestrooid boven Zuid-Ginkel

© Henny Radstaak

Tropische drijfzaden op Texel

Ze hebben prachtige namen als zeehart, paardenoogboon of knikkernoot. En ze spoelen heel soms aan op onze stranden: tropische drijfzaden. Gerhard Cadée is de drijfzadenspecialist van Nederland. Hij heeft een verzameling van honderden zaden. Op de stranden van Texel, waar hij woont, gaat hij regelmatig op zoektocht.
Tropische drijfzaden

© Gerhard Cadee

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen: ‘De verborgen wereld van schimmels’ van de Britse schrijver en bioloog Merlin Sheldrake en het kloeke boek ‘All birds of the world’. 

Titel: Verweven leven; de verborgen wereld van schimmels
Auteur: Merlin Sheldrake
Uitgeverij: Atlas Contact

Titel: All birds of the world
Auteur: Josep del Hoyo
Uitgeverij: Lynx Edicions

Titel: New Guinea, Nature and culture of Earth's Grandest Island
Auteurs: Bruce M. Beehler en Tim Laman (fotograaf)
Uitgeverij: Princeton Press 

Wij-bos moet symbool worden van diversiteit

De natuur is voor iedereen. Die gedachte liet de oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Qader Shafiq niet meer los. Daarom bedacht hij het Wij-bos, een bos waarin in de loop van de tijd diverse in- en uitheemse bomen worden geplant die symbool gaan staan voor de herkomst van verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving. “Een grote diversiteit aan bomen die in harmonie naast en met elkaar leven leveren een veerkrachtig en vruchtbaar geheel op met een grotere oogst”, zegt bedenker Qader Shafiq. Onlangs plantte hij net iets ten zuiden van Nijmegen de eerste boom, samen met wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen.
Qader Shaffiq en Harriët Tiemens eerste boom

Qader Shaffiq van Bureau Wijland en wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen planten de eerste boom van het Wij-bos

© Henny Radstaak

Fenolijn 035-6711338

Duizenden kraanvogels, de laatste vliegende atalanta’s, de eerste wintertalingen, een laatste bruinrode heidelibel bij Rotterdam, en massa’s trechterzwammen. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.  Verder een mooi verhaal over een vliegende kruisboog. Als je wilt weten welke vogel daarmee bedoeld wordt moet je zondag vooral luisteren naar de Vroege Vogels fenolijn (inspreken kan op 035-6711338).
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor