Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mooiste groene boeken, begraafplaats Rusthof, grutto's vs vliegveld en overige onderwerpen

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
IMG_6684

Begraafplaats Rusthof

© Rob Buiter

Natuurgebied / Begraafplaats Rusthof

De Rusthof is behalve een mooie begraafplaats ook een natuurgebied waar al een halve eeuw onderzoek wordt gedaan naar bonte vliegenvangers. Met enige regelmaat worden er op de begraafplaats ook natuurwandelingen georganiseerd. Hier staat meer informatie daarover.

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen: ‘De levende berg’ van de Britse auteur Nan Shepherd en ‘Zonder de top de bereiken’ van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti. 
alexander.jpg

Alexander Reeuwijk

© Vroege Vogels

Grutto versus vliegveld

Vogelbeschermers zijn naar de rechter gegaan om de komst van een vliegveld tegen te houden in Portugal, vlakbij een belangrijk gebied voor vogels, zoals de grutto. De luchthaven is gepland in de buurt van een Natura 2000 gebied, naast de rivier de Taag, bij Lissabon. En laat dat nu net een belangrijk 'tankstation' zijn voor deze bedreigde weidevogels. Sterker nog, juist ook ‘onze grutto’s’ komen hier bijtanken op de rijstvelden, onderweg naar Nederland. De rechtszaak wordt onder meer gesteund door Vogelbescherming Nederland en tienduizenden Nederlanders, die een petitie hebben getekend tegen de plannen.
grutto's Taag

Duizenden grutto's boven de uiterwaarden van de Taag bij Lissabon

© Rob Buiter

Grazers in de Maashorst

In het Brabantse natuurgebied De Maashorst lopen drie verschillende 'grote grazers': wisenten, taurossen en Exmoor pony's. Die blijken een goede invloed te hebben op de biodiversiteit in het gebied.
K7__8941

Intelligent systeem herkent insecten

Sinds een jaar staan er verspreid over Nederland ‘slimme’ camera’s die de stand van de insecten meet. Het project is gestart naar aanleiding van een Duits onderzoek waaruit bleek dat in 27 kaar tijd de insectenstand, gemeten in biomassa, met 75% is achteruit gegaan. Om de vinger nu aan de pols te houden is dit systeem, Diopsis, geïntroduceerd. De eerste resultaten zijn per camera gepubliceerd op de website. De analyse van de gegevens moet nog plaatsvinden. Naar verwachting komen volgend jaar ook intelligente insectencamera’s op de markt die iedereen in zi’n tuin kan plaatsen. Dan kan je behalve meedoen aan het onderzoek ook zelf te weten komen wat er dag en nacht in je tuin aan insecten voorkomt.
insectencamera

Intelligente insectencamera op voormalige vliegbasis Soesterberg

© Henny Radstaak

Nederland zonder afval

In 2050 bestaat afval niet meer in ons land. We moeten helemaal circulair worden. Maar het is nog lang niet zover. Dat blijkt uit een deze week verschenen studie van de stichting Circle Economy, dat advies geeft aan bedrijven en overheden over de circulaire economie. In totaal 25% van onze grondstoffen gebruiken we opnieuw. De rest gooien we weg. We spreken met de opsteller van de studie, Marc de Wit.
statiegeld plastic flesje afval

Flesje

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Vogels in dialect: Cadier en Keer

We trekken al een aantal weken het land door, op zoek naar vogelnamen in dialect. Deze week kwamen we uit in het Limburgse Cadier en Keer. Jo Purnot komt uit de regio en heeft 20 jaar geleden alle oude Keerder vogelnamen verzameld. Ze worden nauwelijks meer gebruikt, maar Jo heeft er nog aardig wat op weten te duikelen. 

Fenolijn 035-6711338

Platbuiklibellen, beekprikken, torenvalkjongen en vliegende meikevers zijn deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een spannend avontuur met een boommarter in de Biesbosch, de eerste nachtzwaluwen en mierenleeuwen op de loer. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.