Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De marmerkreeft, een destructieve superkreeft

  •  
02-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2673 keer bekeken
  •  
marmerkreeft

© Jelger Herder

Slecht nieuws voor de zeldzame amfibieën in de Overasseltse en Hatertse Vennen, nabij Nijmegen. De amfibieën in dit gebied zijn hun leven niet meer zeker. De marmerkreeft heeft zich al in een paar vennen weten te vestigen en als er een invasieve exoot een gebied weet te koloniseren is het wel de marmerkreeft.

Een echte invasie

De kreeften vermeerderen zich explosief. Dat gaat stukken sneller dan bijvoorbeeld met de Amerikaanse rivierkreeft omdat de marmerkreeft zich ongeslachtelijk voortplant en er uit de eitjes vervolgens alleen vrouwelijke kreeften kruipen. Bovendien weet de marmerkreeft ook nieuwe leef plekken te koloniseren over land. De kreeften werden ook aangetroffen in het Boterven en om daar te komen hebben de dieren minstens 150 meter over heide en een heuvel moeten kruipen. Dat het dier dat kan, is verrassend én een probleem: want wat houdt de marmerkreeft nog tegen?

Knoflookpad

knoflookpad

© Jelger Herder

In dit unieke natuurgebied komen maar liefst elf soorten amfibieën voor, waaronder de bedreigde knoflookpad. De angst is nu groot dat de marmerkreeft haar weg weet te vinden naar de ven waar de knoflookpad leeft. Jelger Herder van RAVON ( kennisorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen) weet niet wat te doen: "Je zou heel veel fuiken kunnen zetten om zo kreeften te vangen. Maar daarmee krijg je ze nooit niet allemaal weg. Misschien moeten we een scherm om de ven van de knoflookpad spannen om de marmerkreeften tegen te houden. Maar dat betekent ook dat de amfibieën niet meer naar een andere ven toe kunnen trekken. Ik weet niet of deze invasie van deze superkreeft op te lossen valt".
Wil je de bijzondere natuur in de Overasseltse en Hatertse Vennen bekijken, kijk dan hier naar de Vroege Vogels televisie uitzending over dit gebied.

Meer over:

marmerkreeft,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

A.J.A. Heetman
A.J.A. Heetman4 mei 2021 - 16:29

Zet een scherm om de vennen waar je weet dat de kreeften zijn. Kunnen ze niet op de loop en kan je ze gelijk vangen. En opeten........