Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De man die de walvissen de zee in zag lopen ...

  •  
26-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Walvissen zijn 55 miljoen jaar terug ontstaan uit gewone landzoogdieren. De man die de missing link tussen land- en zeezoogdieren ontdekte - een fossiel van een walvis met vier poten - heet Hans Thewissen. Deze week was de bioloog in Amerikaanse dienst even in zijn geboorteland Nederland.
We gingen met Thewissen kijken naar de tentoonstelling 'Walvissen', in het Leidse museum Naturalis. Hier poseert Thewissen bij het fossiel van  Ambulocetus  natans, een walvis van 50 miljoen jaar terug die toen nog achterpoten had. Thewissen ontdekte ooit het kniegewricht van dit dier, bij een opgraving in Pakistan.
Op de andere foto staat Thewissen achter Pakicetus, een voorloper van de walvissen die zowel op land als in het water leefde. Daarachter zwemt Ambulocetus, en daar weer achter de eerste 'echte' walvis, een dier dat zijn achterpoten nagenoeg kwijt is.
De tentoonstelling ' Walvissen ' is nog te zien in Naturalis in Leiden tot 21 augustus.
Dit is de eigen site van Hans Thewissen op de universiteit van Ohio.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.