Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De lindeboom van Sambeek

  •  
15-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
lindeboom Sambeek

© foto: Tal Sarid

De ruim 400 jaar oude lindeboom in het Brabantse Sambeek heeft niet alleen een bijzonder verhaal, maar ook een buitengewone aspiratie: de onsterfelijkheid. 

Begraven kerkklok

Sambeek is een kerkdorp aan de Maas. Volgens een oude mythe heeft het dorp in het verleden bezoek gehad van de duivel. Plaatselijk historicus René Klaassen vertelt: "Er was eens een pastoor die vergeten was een nieuwe kerkklok te wijden. En dat was de duivel ter ore gekomen. Op een kerstavond was het dan ook raak. De pastoor hoorde vanuit de pastorie buiten commotie. Het haantje bovenop de kerktoren draaide als een wilde om zijn as. Maar wat nog meer: hij zag nog net de duivel wegspringen met de ongewijde kerkklok op zijn schouder. Nu ligt de klok begraven aan de rand van het dorp. En als men op kerstavond goed luistert, is de gestolen klok te horen."

Reformatie

De mogelijke oorsprong van deze mythe is te vinden in de gebeurtenis van een grote kerkbrand. De toren, met daarbij de kerkklokken, liep hevige schade op. Dit gebeurde tijdens de reformatie waarin protestanten de kerk overnamen van de katholieken. Hierdoor had de katholieke pastoor geen zeggenschap meer over de kerk en kon hij de nieuwe kerkklok niet inwijden. 

Wereldboom

De lindeboom van Sambeek wordt door Ton Stokwielder van de Stichting Wereldboom gezien als een belangrijke kandidaat om uit te groeien tot een oeroude boom. Hij hoopt de boom een plek te geven in de Sambeekse gemeenschap zodat de boom heel oud, of beter nog, onsterfelijk kan worden. De lindeboom van Sambeek heeft alles in zich om onsterfelijk te worden, letterlijk en figuurlijk. De gigant, met een omtrek van acht meter, heeft 150 jaar geleden zichzelf al vernieuwd. Binnenin de toen holle stam is er een nieuwe boom ontstaan. Onder andere dit proces kan ervoor zorgen dat de boom altijd blijft staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.