Vroege Vogels

De letterzetter slaat weer toe

  •  
05-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Kees Jan Westra

© Fotograaf Jeannette Parramore

De letterzetter, een klein kevertje, richt een ravage aan in de fijnsparbossen op de Sallandse Heuvelrug. Niet voor de eerste keer, maar na de droge zomer van vorig jaar zijn de bomen verzwakt en kon de kever toeslaan. Negenhonderd sparren worden gekapt, maar dat geeft andere soorten wel weer een nieuwe kans.

Letterzetter

Letterzetters boren een gaatje in de schors van een fijnspar en lokken er een vrouwtje naartoe met een soort lokstof. Het mannetje paart met het vrouwtje, waarna het vrouwtje een gangetje graaft en haar eitjes elders onder het schors afzet. Als de eitjes uitkomen, vreten de larven zich een weg (een gangetje dwars op het gangetje van de moeder) door het hout. Op deze manier wordt de sapstroom van de boom afgebroken en de boom sterft langzaam af.
Het afsterven zie je vaak al snel in de toppen van de bomen, die worden het eerste kaal. Maar het is ook heel goed te zien aan de schors. Eerst zijn het kleine gaatjes, die vaak al snel groter worden omdat spechten ze open hakken. De plakken schors vallen er af en het eindigt met hele kale bomen. Als de larven volgroeid zijn, boren ze zich een weg naar buiten en gaan naar de volgende boom.
letterzetter

© Fotograaf Jeannette Parramore

Meer over:

letterzetter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.