Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De lente kleurt groen

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
bosanemonen

© Bosanemoon, Fotograaf: Carla

Tot een paar weken geleden stonden veel bomen nog in de winterse stand. Dat is ook niet zo vreemd met de soms winterse temperaturen van maart. Maar sinds het kwik flink is gestegen is de natuur ontploft. Vooral deze week lijkt van alles in bloei en in blad te komen. De lente kleurt groen en barst uit de knoppen.

Blad en bloem

Onder meer de berk, zomereik, beuk en witte paardenkastanje komen nu in blad. Net als de wilde lijsterbes, de meidoorn en de hazelaar. Soorten die nu in bloei komen zijn onder meer de bosanemoon, het maarts viooltje, de hondsdraf, de pinksterbloem, de gewone dotterbloem, de sleedoorn en de forsythia.

Vertraging

Volgens de Natuurkalender van Arnold van Vliet heeft de natuur door de koude maanden februari en maart een kleine vertraging opgelopen. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 17 jaar is er een achterstand van zo’n anderhalve week. Met de zomerse temperaturen van de afgelopen dagen komt daar nu verandering in. De winterbossen transformeren zich nu tot trotse lentebossen. En kaal wordt groen.
Baudewijn Ode van natuurorganisatie FLORON vertelt in Vroege Vogels zondag 13 april 2018 waarom de natuur juist deze week zo massaal in de lentestand is gekomen.

Meer over:

floron, lente
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Einstein
Einstein16 apr. 2018 - 18:07

En dan proef je dus ook nog het voorjaar!

berten
berten16 apr. 2018 - 14:02

Lente ! Ik zit op mijn rollator in het bos.en ..... voel de zon hoor de vogels zie de vlinders ruik de geuren Ik geniet met al mijn zintuigen !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.