Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De leeuwen van de oceaan

16 dec 2016
  •  
leestijd 2 minuten
haaienvinsoep

© #IkEetGeenHaai

Vroege Vogels zendt dinsdag een special uit over de haaien in de Nederlandse Caraïben. Deze 'leeuwen van de oceaan' worden wereldwijd enorm bedreigd. Menno bezoekt met Irene Kingma van Save Our Sharks een aantal nieuwe haaienbeschermingsprojecten op Sint Maarten en Curacao. En staat oog in oog met de grootste tijgerhaai die ooit is waargenomen in dit gebied.
In Vroege Vogels een gesprek met haaienonderzoeker Erwin Winter van Universiteit Wageningen en Irene Kingma. Het gaat wereldwijd slecht met de haaien.
Naar schatting een kwart van de soorten is bedreigd. Volgens een studie uit 2013 worden jaarlijks zo'n 100 miljoen haaien gedood door de visserij. Met name om te eindigen in haaienvinnensoep. Een ander deel sterft door bijvangst.
Ook in de Nederlandse Caribische wateren neemt het aantal haaien af. Reden dat de natuurparken op de eilanden samen met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (over haaien en roggen) het project Save Our Sharks is begonnen. Zowel om onderzoek te doen naar haaien als ze beter te kunnen beschermen. Om de verschillende soorten beter te kunnen beschermen zijn verschillende zogeheten haaienreservaten ingesteld, waar de visserij aan banden is gelegd.
Rondom het Caribisch deel van ons koninkrijk komen wel dertig haaiensoorten voor. De Caribische rifhaai is een van de soorten die het meest voorkomt in de Nederlandse Cariben. Hij behoort tot de familie van roofhaaien (of menshaaien). Ze zijn vaak te vinden in de buurt van koraalriffen. Een andere veel voorkomende soort is de verpleegsterhaai. Deze haai verblijft vooral in ondiep water dicht bij de kust in zeegras, mangrove en rif-gebieden.  
De tijgerhaai is een grote haaiensoort. De maximale lengte is 5,5 meter, met uitschieters tot 7,5 meter. Het hele jaar legt de tijgerhaai grote afstanden af, om in de winter naar het Caribisch gebied te trekken.
Volgens ondernemer en haaienbeschermer Sir Richard Branson zou Afrika niet meer hetzelfde als er geen leeuwen zouden zijn en de oceanen zijn niet meer dezelfde zonder haaien.
Deel ook onze twitter-actie:
Lees meer over de projecten van  Save our Sharks
Haaien zijn onmisbaar voor een gezonde oceaan. Wereldwijd worden ze met uitsterven bedreigd door menselijk handelen. Wij kunnen ervoor zorgen dat deze fantastische dieren voor de toekomst behouden worden. Overtuig onze regering dat de haaien en roggen te beschermd moeten worden tegen overbevissing en ontvinninspraktijken:  Teken de petitie !

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.