Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeldzame kwabaal en zijn bijzondere geluid

  •  
17-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
jonge kwabaal

© foto: www.blikonderwater.nl

Als het water nog koud genoeg is gaat de zeldzame kwabaal paaien. De illustere vis waarover weinig bekend is maakt op dat moment een vreemd geluid. Met enkele onderwatermicrofoons wordt dit geluid opgenomen in de Vinkeveense plassen.
Kwabalen
De kwabaal is een langwerpige vis die rond de 70 centimeter groot kan worden. Sinds de jaren negentig is de soort met 70% achteruit gegaan. Door intensieve landbouw en het verdwijnen van overstromingsgebieden belandde de vis op de rode lijst van beschermde diersoorten. In België is de vis zelfs al helemaal uitgestorven en zijn uitzet-programma's opgestart om de kwabaal te herintroduceren in de wateren. Gelukkig komt de kwabaal in Nederland nog op een paar locaties voor zoals in de Ijssel en de Vinkeveense plassen.
Bijzondere geluiden
In tegenstelling tot veel andere vissoorten die in de winter rusten trekt de kwabaal juist in deze koude periode naar zijn paaigronden. Door het koude water ontstaat de beste situatie voor de ontwikkeling van de eieren. De kwabalen zoeken elkaar op tijdens de paaitijd en vormen samen een soort bal van kronkelende alen. Over deze vis die zo rijkelijk voorkwam in de Nederlandse wateren is echter zeer weinig bekend. Tijdens de paai blijkt de kwabaal een reeks bijzondere geluiden voort te brengen. Baudewijn Ode van FLORON en Arthur de Bruin en Frank Spikmans van RAVON willen meer te weten over deze illustere vis en zijn begonnen met het opnemen van het geluid van kwabalen in de Vinkeveense plassen om zo meer van zijn geheimen te ontrafelen.

Meer over:

paaien, kwabaal, geluiden,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.