Vroege Vogels

De kunst van het opzetten

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
IMG_9178
Een ijsvogel, de kop van een ree, een zeehondje en een heus Fries paard. Allemaal opgezette dieren, te bewonderen in het Natuurmuseum Fryslan. Iedere twee jaar houdt de Nederlandse Vereniging van Preparateurs landelijke kampioenschappen.
Wie zet het best een dier op en wie prepareert als beste een skelet? Alle facetten van het opzetten van dieren worden belicht tijdens dit kampioenschap. Door de jury wordt gelet op de stand van het gehele preparaat, de anatomie, de moeilijkheidsgraad, de houding en het postament (het voetstuk waarop het geprepareerde dier wordt tentoongesteld).
Fries paard geprepareerd door Chris Walen

Opzetten

Bij het prepareren worden alle inwendige, bederfelijke delen vervangen door andere materialen, zoals kunstschuim, houtwol of watten. In de oogkassen worden passende glazen ogen geplaatst. De grondig schoongemaakte huid wordt ingestreken met een stof die latere insectenvraat door bijvoorbeeld motten tegengaat. Vervolgens wordt de huid over het model heen getrokken en met naald en draad dichtgenaaid.
Dan begint het modelleren van het dier: veren en worden goed gelegd en de staart wordt in de juiste houding gesteld. Meestal wordt een dier opgezet op een ondergrond die overeenkomt met zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een nagemaakt stukje strand of een stronkje hout. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 7 januari 2018 in het atrium van het Natuurmuseum Fryslan te Leeuwarden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.