Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kriebels van de 'Kleine'

  •  
08-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kleine_watersalamander_hofst694.jpg
Nu het voorjaar er aan komt krijgen de kleine watersalamanders ( Lissotriton vulgaris ) last van lentekriebels. Ze hebben de hele  winter doorgebracht op de bodem, verstopt onder de modder. Nu de temperatuur stijgt komen ze te voorschijn. Ze zijn al snel tevreden. Als het water net boven het vriespunt is en de luchttemperatuur niet onder de 8 graden komt kan de voortplanting beginnen.
Wapperen
Het mannetje neemt het initiatief en voert al wapperend met zijn staart een paringsdans uit voor het vrouwtje. Zijn lokstoffen waaiert hij met zijn staart naar zijn uitverkorene. Vaak zijn er meerdere mannetjes bezig om een vrouwtje te verleiden. De mannetjes zijn onderling heel tolerant en trekken zich niets van elkaar aan. Ze doen allemaal hun best en laten de keuze over aan het vrouwtje.
Spermapakketje
Als zij haar favoriete mannetje heeft uitgekozen zet het hij zijn spermapakketje af dat door haar cloaca wordt opgenomen. Dan volgt het echte werk. Ze zet 60 tot 300 eieren af in de waterplanten. Dat gebeurt heel nauwkeurig: elk eitje wordt op het midden van een blad geplaatst waarna ze het blad met haar poten dichtvouwt. Doordat het ei een beetje kleeft blijft het goed zitten.
Larven
Als de larven uit de eitjes kruipen zijn ze 6 tot 8 mm lang. Als ze ongeveer 40 mm. zijn zien ze er heel anders uit met uitwendige kieuwen, een rugkam, voorpoten en een staartzoom. De achterpoten volgen later. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het 6 tot 8 weken voor de larve zicht heeft ontwikkeld tot watersalamander. Daarna duurt het nog 2 tot 3 jaar voordat de kleine watersalamander volwassen is en zich kan voortplanten.
Omschrijving
De kleine watersalamander kan 11 cm. groot worden en heeft een grijs-, leem- tot olijfkleurige rug en flanken. De buik is geel tot oranje met donkere zwarte vlekken. Tussen de flanken en de buik loopt nog een lichte, wit tot zilverige band. De felgekleurde buik wordt getoond als er gevaar dreigt. De kleine watersalamander is een beschermde diersoort..
Bron: Wikipedia; Ravon
Foto kleine watersalamander: hofst694.
Kijk voor de nieuwste foto's van deze fotograaf op Vroege Vogels Fotogaleri j.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor