Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De krabplevieren van Oman

  •  
05-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
krabplevier

© Jan van de Kam

Het Waddengebiedje Barr al Hikman op het meest oostelijke puntje van het Arabisch Schiereiland, in het sultanaat Oman, heeft een mythische status onder vogelaars: het is een van de weinige plaatsen waar krabplevieren leven. De Nederlandse bioloog Roeland Bom van NIOZ zeeonderzoek trok er jaren geleden voor het eerst naartoe en promoveert de komende week op zijn onderzoek aan de krabplevieren en de andere dieren van dit bijzondere gebied aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dolksnavel

De zwart-witte plevieren met hun grote dolksnavels zijn gespecialiseerd in het vangen van krabben. Kleine krabjes gaan in zijn geheel naar binnen, grotere exemplaren worden eerst van de poten ontdaan en dan vakkundig verder uitelkaar gehaald door de vogels. Broeden doen de krabplevieren in een zelfgegraven hol, dat wel een meter diep kan worden. In dat hol is het vaak nog steeds warm genoeg, zodat de vogels nauwelijks echt zelf hoeven te broeden. het bewaken van de eieren is meestal genoeg.

Garnalenkwekerij

De krabplevier is één van de dieren die Roeland Bom heeft bestudeerd in Barr al Hikman. "Het mooie van dit gebied is dat je hier kunt zien hoe een onverstoord waddengebied eruit ziet", aldus Bom. "In die zin is het dus ook heel waardevol voor ons als Nederlandse waddenonderzoekers om hier te werken. De komende jaren willen we ons inzetten om Barr al Hikman internationaal erkend te krijgen als beschermd wetland onder het zogeheten Ramsar-verdrag. De lokale overheid is wat dat betreft gunstig gestemd, maar er zijn tegelijk ook plannen om in dit gebied een garnalenkwekerij te beginnen. Dat zou het onverstoorde karakter van dit gebied natuurlijk aantasten!" 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.