Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kop is er uit!

  •  
15-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hoef.jpg
Nog minder dan een week te gaan tot de start van de lente, maar het wil nog niet zo vlotten met de aanloop naar dit nieuwe seizoen. Toch kunnen we met een beetje goede wil steeds meer tekenen van het naderende voorjaar ontdekken.
Naast de bolgewasjes, de katjesdragers en de winterannuellen uit eerdere natuurberichten, behoren ook hoefbladen tot de voorjaarsboden. De bekendste en meest voorkomende hiervan zijn Klein hoefblad, met de stralende gele bloemen, en Groot hoefblad, met de lilapaarse bloemhoofdjes. Ze zijn te vinden op voedselrijke, vochtige grond, vooral langs de waterkant. Hoefbladen behoren, net als de Paardenbloem en het Madeliefje, tot de familie van de composieten of asterachtigen. Dit is een van de grootste plantenfamilies in ons land. Toch zijn de hoefbladen opmerkelijk te noemen, want ze zijn er elk jaar niet alleen als een van de eersten bij, maar doen dat ook op een ongebruikelijke wijze. Uit de kale grond verschijnt eerst de bloem; pas enige tijd later volgen de bladeren. Je kunt dat proces de komende weken zelf nog meemaken. Maar wees er snel bij want ook het Groot hoefblad heeft zijn kop al boven het maaiveld!
Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Bron: Natuurbericht.nl  

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.