Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De Koning van de Weide

27 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding_2015-11-27_om_17.42.22.png
In Vroege Vogels was Syb van der Ploeg tijdens de verkiezing van de Nationale Vogel vurig pleitbezorger van de grutto. De meest bijzondere en mooiste vogel van Nederland noemt hij hem, en onlosmakelijk met ons verbonden.  Als hij komt in februari - maart begint het voorjaar, begint de zon te schijnen! De grutto is dus belangrijk voor ons, maar wij zijn dat ook voor de grutto, omdat bijna de hele populatie in ons land broedt.
Syb scoorde in 1997 met zijn band De Kast een grote hit met het Friestalige nummer In Nije Dei. In 2002 verliet hij De Kast, maar bleef actief in de muziek: het lag dus voor de hand dat hij een lied zou maken voor de grutto, onze Nationale Vogel.  
We zochten hem op tijdens de opname van het nummer ‘De Koning van de Weide’  in The Grien Room Studio in Leeuwarden. Syb vertelde wat er allemaal samenkomt in zijn lied: de roep van de grutto, die de lente aankondigt, zijn typerende vlucht die wel een wals lijkt – maar het lied moet ook duidelijk maken dat deze prachtige vogel in zijn bestaan bedreigd wordt en dat we alles op alles moeten zetten om hem te behouden. Want Nederland hoort bij de grutto, en de grutto hoort bij Nederland.
Kijk en luister hier naar De Koning van de Weide.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar