Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kevers van Oostvoorne

  •  
06-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Menno Schilthuizen

Menno Schilthuizen verzamelt kevers op Oostvoorne

© Rob Buiter

Veertig jaar geleden werd het enthousiasme voor de biologie bij 'brugpieper' Menno Schilthuizen aangewakkerd door zijn docent Daan Vestergaard. Hij nam Menno en zijn klasgenoten mee naar de duinen van Oostvoorne, waar hij onder andere loopkevers met ze onderzocht. Nu doet - inmiddels professor in de biologie - Schilthuizen dat onderzoek op precies dezelfde manier nog eens over. Als eerbetoon aan zijn inspirator en uit nieuwsgierigheid naar de veranderingen in het gebied. 

Valkuil

Voor zijn onderzoek graaft Schilthuizen glazen potjes in, met de rand precies aan het oppervlak. Laat je die vervolgens een week staan (met een dakje erboven tegen de regen) dan lopen er vanzelf tientallen pissebedden, maar ook loopkevers in. 'De kevers die ik niet direct op naam kan brengen gaan mee naar huis', vertelt Schilthuizen. 'Veel soorten kun je alleen op naam brengen door de geslachtsorganen eruit te prepareren en onder de microscoop te bekijken.

Vergelijking

Schilthuizen is erg geïnteresseerd in de mogelijke veranderingen die er op het gebied van loopkevers in de duinen van Oostvoorne zijn opgetreden in de laatste veertig jaar. 'Er zullen soorten verdwijnen en ook zuidelijke soorten bijkomen, bijvoorbeeld als gevolg van de klimaatverandering. In die zin is het een bijzonder waardevol onderzoek, dat ik graag wat grootschaliger zou oppakken. Ik ben daarom op zoek naar extra financiering om met mensen van de lokale KNNV deze inventarisaties voort te kunnen zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.