Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De intrigerende wereld van de amoebe

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
Amoebes

© Amoebes, bron: ferry Siemensma

De amoebe is een organisme dat in de meeste gevallen eencellig is. Kenmerkend zijn de schijnvoetjes waarmee de amoebe van vorm kan veranderen. Met behulp van deze schijnvoetjes, pseudopodia genaamd, beweegt de amoebe zich voort en voedt zich door het voedsel te omsluiten. De naam amoebe komt van het Griekse amoibe , wat verandering betekent, en heeft betrekking op de steeds veranderende vorm van het organisme door het bewegen van de schijnvoetjes.

Verschijningsvorm

Een amoebe is een bepaalde verschijningsvorm, die wordt getypeerd door de specifieke manier van voortbewegen. Ook cellen van schimmels en dierlijke cellen kunnen deze vorm aannemen. Zo hebben bijvoorbeeld sommige schimmels de vorm van een amoebe, net als slijmzwammen. Ook de witte bloedlichaampjes in ons lichaam bewegen zich als amoeben.

Amoebe kenner

Ferry Siemensma uit Kortenhoef doet al jaren onderzoek naar amoeben. Het begon als een hobby, maar ondertussen behoort hij wel tot de top amoebe-onderzoekers van de wereld. Onlangs ontdekte Siemensma een nieuwe soort amoebe, een zoetwaterforaminifeer in de wateren van Zanderij Crailoo. Als ontdekker van een nieuwe soort, mocht Siemensma de wetenschappelijke naam kiezen. De eencellig heeft de naam Lacogromia cassipara  gekregen.
Beelden van amoeben, gemaakt door Ferry Siemensma

Meer over:

amoebe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.