Eigenzinnig en intelligent. Die eigenschappen kunt u zichzelf toedichten als u geboren bent tussen 25 november en 23 december. Ja zelfs zou u volgens het Keltische volksgeloof paranormale vermogens kunnen bezitten. De raaf is de totemvogel deze keer, een soort die eind jaren 40 in Nederland uitgeroeid werd. Omdat het de brenger van onheil zou zijn en vanwege de associatie met dood en verderf. In de jaren 70 is-ie weer uitgezet en inmiddels gaat het weer beter met de soort.
Het boekje "Wat vogels over mensen vertellen" over de Keltische vogelsymboliek van Girbe Buist is voor € 6,50 (exclusief verzendkosten) te bestellen door een
mail
te sturen of te bellen met 038 - 4225030 (tijdens kantooruren).
De raaf
De geheel zwarte raaf lijkt veel op de zwarte kraai, maar is duidelijk groter en heeft een zwaardere snavel. In de vlucht is de raaf van andere kraaiachtigen te onderscheiden door de langere vleugels en de wigvormige staart. De raaf is een alleseter en heeft een groot territorium. Buiten de broedtijd maakt de raaf grote omzwervingen.
Tot het eind van de 18e eeuw broedde de raaf nog in alle Nederlandse provincies, maar door vervolgingen van de mens werd de vogel eind jaren 40 van de vorige eeuw uitgeroeid. Vanaf 1966 is de vogel opnieuw uitgezet, en met enig succes: momenteel zijn er weer enkele tientallen broedparen.
De raaf is onderwerp van vele mythen en sagen, zo werd bijvoorbeeld de Germaanse oppergod Wodan door raven op hoogte gehouden van wat er gebeurde in de wereld. In vele bijgeloven werd de raaf gezien als de brenger van onheil zoals de pest. Deze verhalen over de raaf vormden een belangrijke reden voor het verdwijnen van de vogel uit Nederland.