Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Inclusieve Tuin in Appeltern

  •  
20-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Inclusieve_tuin_005_voor_web_01.jpg
Een nieuwe Tuinreservaten-voorbeeldtuin is aangelegd in Appeltern. In het bekende tuinenpark hebben ontwerpers Jasper Helmantel en Carrie Preston een tuin gecreëerd waar planten én dieren de hoofdrollen spelen.
Half juli 2012 werd de laatste hand aan de Inclusieve Tuin gelegd. Het was een idee van de Vereniging Groei & Bloei en Vroege Vogels. Maak in het Tuinenpark een voorbeeld van een tuin die is aangelegd met het 26 Plantenplan en met de ideeën van Tuinreservaten. Directeur Ben van Ooijen van de Tuinen van Appeltern was meteen enthousiast want het past ook precies in zijn geesteskind 'Tuingeluk'.
Jasper Helmantel: "Veel tuinen van tegenwoordig moeten design zijn. Strak en met veel verharding. Dat wordt dan in reclametaal een exclusieve tuin genoemd. Dat klopt, want die tuinen zijn exclusief dieren, exclusief planten en exclusief tuinierplezier. Wij hebben een tuin gemaakt die juist inclusief die zaken is. Dus zo bedacht dat je juist vogels en andere dieren lokt, en met veel groene planten. En zó gemaakt dat je er wel lekker in kan tuinieren, maar het hoeft je echt niet heel veel tijd te kosten. De naam 'Inclusieve Tuin' is met een knipoog."
De basis van de padenstructuur en de vijver is zeer recfhtlijnig, waarmee bewezen wordt dat ook een diervriendelijke tuin best strak vormgegeven kan zijn. De gebruikte stenen zijn de (ooit door Mien Ruys geintroduceerde) betontegels van 40 x 60 centimeter. Goedkoop en vaak voor bijna niks tweedehands te krijgen.
Foto Vroege Vogels: aanleg Inclusieve Tuin met v.l.n.r. Jan van Ooijen, Carrie Preston en Japer Helmantel. De planten en struiken staan nu in de grond en de vijver vooraan op de foto is uiteraard nu gevuld met water.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.