Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De ijsvogel | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
26-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5269 keer bekeken
  •  

Je ziet hem vaak eerst als blauwe flits langs het water: de ijsvogel. We krijgen regelmatig filmpjes binnen van deze opvallende verschijning. Enkele daarvan bundelden we in een compilatie!

Beelden zijn van Gerrit Kosters, Pieter Kole, Tim Wijgerde, Corine Damiaans, Martijn Bergsma, Theo Wijnhoven en Hans Viveen.

Spectaculaire duiker 

De ijsvogel leeft vooral langs beken en rivieren, waar hij jaagt op visjes en insecten. Met een spectaculaire snoekduik verdwijnt hij in het water en komt een paar tellen later met een visje weer boven. Door de prooi tegen de tak dood te slaan, kan hij hem daarna in één keer opeten. 

304be1433c3104a0222bd8c410a30a98

© GDriessen

IJsvogel in de kou 

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, houdt de ijsvogel helemaal niet van ijs. Als er ijs op het water ligt, kan hij immers geen vis meer vangen. In de winter worden ijsvogels vaker bij een wak gezien, omdat dat bij vorst de enige plek is waar ze nog kunnen vissen. Er vallen tijdens strenge winters vaak veel slachtoffers onder de ijsvogels.

sneeuwvogel_5a2d09083dd8f_large

© Ger_Hadem

Hoe overleven vogels de vorst? 

Bioloog Arnold van den Burg, vertelt dat vogels evolutionair goed zijn geprepareerd op het koude weer. De meeste vinden genoeg voedsel om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden, vertelt hij in Vroege Vogels Radio.

Maar de ijsvogel heeft het het moeilijkst in deze kou. Die is namelijk voor zijn voedsel afhankelijk van vis en met een ijslaag op het water kan hij geen eten vinden.

Algemeen geldt wel: hoe kleiner een vogels is, hoe groter het probleem. "Dat heeft te maken met de verhouding tussen volume en lichaamsoppervlak", zegt Arnold van den Burg, "met een klein volume verliest een vogel relatief veel warmte via z'n lichaamsoppervlak."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.