Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De hyacinthorchis als eersteling

  •  
04-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2001 keer bekeken
  •  
Esmee Winkel

Esmee Winkel aan het werk

© Jeannette Parramore

Het is de eerste orchidee in ons land die in bloei staat: de hyacinthorchis. De plant werd vorig jaar voor het eerst gezien in de duinen bij Noordwijk, paars bloeiend in de sneeuw. Botanisch tekenaar Esmée Winkel schreef een boek over de ontdekking, vol prachtige aquarellen.

Fotogenieke orchidee

De orchidee is niet alleen fotogeniek, maar ook groot: onder gunstige omstandigheden kan de plant wel één meter hoog worden. Ze hebben grote glanzende bladeren. De lip van de grote bloemen is drielobbig, waarvan de middenlob onderaan gespleten is in twee zijlobben. De kleur loopt uiteen van lichtgroen, lichtroze tot donkerpaars. De bloemen zijn niet eenkleurig, maar vertonen de donkerste tonen aan de randen van de lip. Ook is de lip voorzien van kleine donkergetinte vlekjes.

Hyacinthorchis als klimaatschuiver

De hyacinthorchis is een mediterrane soort, die vrijwel in het hele Middellandse Zeegebied wordt gevonden, meestal in kleine groepjes van 5-10 exemplaren. In de periode 2000 – 2015 werd de plant steeds noordelijker aangetroffen, langs het Rhônedal en de Franse westkust tot aan Duinkerken toe. In april 2014 trof men twee exemplaren van hyacintorchis aan in Wallonië, België. De populatie in Noordwijk is voor zover bekend de enige in ons land tot nu toe. 
De hyacinthorchis als eersteling

Cover van het boek Hyacinthorchis

© Esmee Winkel

De auteur

In haar boek Hyacinthorchis, een nieuwe orchidee aan de Noordzee vertelt Esmée Winkel het verhaal van de ontdekking en geeft ze een inkijkje  in het werk van een botanisch tekenaar. Zij  werkt als wetenschappelijk illustrator voor Naturalis Biodiversity Center.

Meer over:

vroegevogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.