Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De hortus van Delft: Chinese mammoetboom

  •  
26-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Mammoetboom
In het Jaar van de botanische tuinen gaan we naar de Hortus in Delft, die ook 100 jaar bestaat. Uiteraard staan er technische gewassen, planten die worden toegepast in bouwmaterialen, verfstoffen of in de chemie. Maar er is ook ruimte voor planten en bomen, gewoon omdat ze mooi of zeldzaam zijn. Zoals de Chinese mammoetboom.
De geschiedenis van de Botanische Tuin TU Delft is onverbrekelijk verbonden met de landbouw in onze grootste kolonie Nederlands-Indië en met de persoon van Gerrit van Iterson Jr. Hij had van 1917 tot 1948 de leiding had over de tuin. In de periode 1880 - 1910 nam de wetenschappelijke belangstelling voor de tropische landbouw sterk toe. Vanuit de beroemde botanische tuin in Buitenzorg (nu Bogor) ontstond een net van proefstations waarin een breed scala van wetenschappelijk onderzoek plaatsvond. Dat richtte zich eerst vooral op de grote 'cultures', koffie, suiker, tabak rubber en thee. Onder invloed van de 'ethische koloniale politiek' kregen ook de gewassen die de bevolking van Nederlands-Indië traditioneel verbouwde wetenschappelijke belangstelling. 

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.