Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Hoge Veluwe verbiedt struinen

  •  
19-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18c40cc3f4.jpg

© Fotograaf: JurgenMaassen

Bezoekers aan het Nationale Park De Hoge Veluwe mogen vanaf 1 januari volgend jaar niet meer wandelen buiten de paden. Het park hoopt dat door het verbod op 'struinen' de edelherten zich meer op hun gemak gaan voelen.
Onveilig gevoel
“Normaal leven herten in groepen van tien tot twaalf. Hier zijn ze met veertig à vijftig dieren bij elkaar. Ze doen dit alleen als ze zich niet op hun gemak voelen en er 'gevaar' dreigt. We hebben hier binnen een projectgroep al enige tijd onderzoek naar gedaan en hebben al diverse andere maatregelen genomen. Maar dat was zonder succes. We hebben daarom besloten om het struinen te verbieden en hopen dat dit gaat helpen”, aldus hoofdbedrijfsvoering Jakob Leidekker.
Beter voor de edelherten
Het park breidt de wandelmogelijkheden wel uit omdat veel rustgebieden worden opgeheven. Personeel gaat controleren of mensen zich aan het verbod op struinen houden. “De meeste mensen blijven op de paden, dus het gaat ook maar om een klein deel van de bezoekers. Mensen vinden dit misschien jammer, maar we denken dat dit het beste is voor de edelherten. We gaan de komende tijd monitoren wat de maatregel voor effect heeft op de dieren. We hopen dat dit de sleutel is die tot succes leidt”, aldus Leidekker.
edelherten_Theus1
Fotograaf: Theus1
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.