Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De heuvels van Zuid-Limburg

  •  
11-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1061 keer bekeken
  •  
Heuvels Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg doet het landschap on-Nederlands aan met heuvels, glooiingen en kalk in de bodem. Door deze omstandigheden leven hier dieren- en plantensoorten die je bijna nergens anders in Nederland vindt, zoals de eikelmuis, de oehoe, de muurhagedis en kalktufmossen. Voor deze bijzondere natuur reist Vroege Vogels TV deze week af naar het zuidelijkste puntje van ons land!

Het noorden van de Ardennen

Zuid-Limburg staat bekend om zijn on-Nederlandse hoogtes. Het hoogste punt in het gebied is de ruim 300 meter hoge Vaalserberg. Het gebied ligt op de noordflank van de Ardennen. Bij de vorming van de Pyreneeën en de Alpen, zo’n 359 tot 299 miljoen jaar geleden, werd ook het achterland omhoog gedrukt. Zo is het huidige heuvellandschap van de Ardennen ontstaan. In feite is dit landschap een plateau, doorsneden met rivier- en beekdalen.

Limburg wordt zee

Aan het einde van de tijdperiode het Krijt (70 tot 65,5 miljoen jaar geleden) kwam Zuid-Nederland onder water te liggen. De zeespiegel steeg en Zuid-Limburg veranderde in een moeras, en later in een zee. In de zee leefden allerlei algen en zeedieren. De skeletten van deze organismen hebben laag voor laag de kalksteen in de bodem van Zuid-Limburg opgebouwd. Vooral miljarden eencellige organismen hebben bijgedragen aan de vorming van deze kalk.

Dalen in het plateau

Nadat de zee is verdwenen wordt het Zuid-Limburgse landschap doorsneden door rivieren. De loop van de Maas is in de loop van de tijd veel verandert, waardoor je rivierafzettingen zoals grint door het hele gebied in de bodem kunt vinden. Omdat de loop van de Maas en zijrivieren steeds veranderde, hebben ze verschillende dalen uitgesleten in het plateau.

Eikelmuis en oehoe

Het heuvelachtige landschap is de ideale omgeving voor de grootste uil van Nederland, de oehoe. Rondom het Savelsbos, een oud lindebos, leven de laatste eikelmuizen van Nederland. Even verderop liggen unieke kalktufbronnen. Hier komt water uit de bodem dat zo rijk is aan kalk, dat de mossen in de bron bedekt worden met een dun laagje kalk.
Vroege Vogels in Zuid-Limburg, vrijdag 4 oktober vanaf 19.35 uur op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.