NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De hertenvanger van Zandvoort

29 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
K7__1275.jpg
Iedere ochtend brengt Willem van der Sloot uit Zandvoort in alle vroegte de ontsnapte herten uit de Waterleidingduinen 'terug naar huis'. Wat gaat hij doen nu de provincie heeft besloten om een flink deel van de herten af te schieten?
Makkelijk ontsnappen
Het grootste deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen, tussen Zandvoort en Noordwijkerhout, is afgezet met een hoog hek. Maar langs de zeereep is een stuk waar de dieren nog makkelijk naar buiten kunnen. Ze doen zich dan ook iedere nacht tegoed aan de planten uit de Zandvoortse tuintjes.
Om ongelukken met loslopende honden of met het verkeer te voorkomen, trekt Van der Sloot iedere ochtend, ruim voor zonsopkomst erop uit, om de dieren terug te drijven naar het duin.
Afschot
Na vele jaren discussie heeft de Provincie inmiddels besloten dat een flink deel va de herten uit de 'AWD' afgeschoten zal worden. De beheerders, en ook onderzoekers van planten, insecten en vlinders geven aan dat er sprake is van ernstige overbegrazing in het gebied. Het aantal van 3600 dieren nu, moet worden teruggebracht tot onder de duizend.
Van der Sloot is daar mordicus op tegen, en ook de Faunabescherming en de Partij voor de Dieren maken zich op voor een gang naar de rechter ...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.