De Hemelsblauwe knotsslak: nieuw voor de Nederlandse Faunalijst
• 16-04-2012
• leestijd 2 minuten
Afgelopen Paasweekend ontdekte een Belgische vrijwilligster van Stichting ANEMOON een 7 millimeter groot zeenaaktslakje dat er ondanks het kleine formaat duidelijk anders uitzag dan alle andere soorten zeenaaktslakken die zij al eerder duikend in de Nederlandse kustwateren had waargenomen. Dit kan kloppen, want uit nader onderzoek uitgevoerd door Stichting ANEMOON blijkt dat de gevonden soort nog nooit eerder in onze wateren is aangetroffen en dat het gaat om de eerste waarneming van Cuthona caerulea op de Nederlandse kust.
Blauw
Aangezien deze soort nog geen Nederlandse naam had, stellen we hierbij voor het dier ‘Hemelsblauwe knotsslak’ te noemen, analoog aan het woord caerulea in de wetenschappelijke soortnaam, dat een hemelsblauwe kleur aangeeft.
Knotsslakken
Bij nader onderzoek van het nieuw in de Westelijke Oosterschelde aangetroffen slakje konden de volgende typische kenmerken worden vastgesteld: korte koptentakels, lange rhinoforen en op de rug gezwollen papillen (cerata). Dit alles is indicatief voor een vertegenwoordiger van de familie Tergipedidae, waarvan de vertegenwoordigers in het Nederlands naar de vaak knotsvormige rugpapillen bekend staan als ‘knotsslakken’. Het kleurpatroon van de papillen is kenmerkend voor deze soort. De kleur van de cnidosac, het topje van de papillen, is opvallend geel. Daaronder zit een blauw segment, begrensd door een oranje band. En daaronder heeft de onderste helft van de papillen een groene kleur.
Nieuwe soorten
De Nederlandse mariene faunalijst is door deze vondst van de Hemelsblauwe knotsslak met weer een nieuwe weekdiersoort uitgebreid. In de afgelopen jaren hebben sportduikers en biologen gezamenlijk meerdere voor Nederland nieuwe soorten zeenaaktslakken aangetroffen. Bent u ook zo benieuwd wat de volgende soort zal zijn en wanneer en waar hij aangetroffen wordt?
Foto: Peter H. van Bragt