Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'De helft minder proefdieren'

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
proefdier_02.jpg
In totaal worden er in Nederland jaarlijks bijna 600.000 dieren gebruikt in het proefdieronderzoek. Van paarden en konijnen tot muizen en ratten. 
Wereldproefdierendag
Zondag is het wereldproefdierendag, ooit uitgeroepen als protest tegen het gebruik van proefdieren. De afgelopen jaren is er ook in de wetenschappelijke wereld steeds meer aandacht om het gebruik van proefdieren te verminderen. Volgens de Nijmeegse hoogleraar Proefdierkunde Merel Ritskes-Hoitinga kunnen we wereldwijd het aantal dieren dat wordt gebruikt terugdringen met de helft. 
Verantwoordingsrede
In de aanloop naar wereldproefdierendag geeft Ritskes-Hoitinga een zogenaamde 'verantwoordingsrede' over haar vakgebied. Zo'n rede is relatief nieuw in Nederland. In Vroege Vogels blikt ze vooruit op de toekomstige ontwikkelingen in de proefdierkunde.
De 24e april is de geboortedag van Lord Dowding, die in zijn leven fel van leer trok tegen het proefdiergebruik. De naam Dowding is nog steeds verbonden aan een Engels fonds dat financiële middelen verstrekt om onderzoek te stimuleren zonder gebruik te maken van proefdieren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.