Vroege Vogels

De groene scheggen van Amsterdam

  •  
24-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Groene Scheggen excursie

© Fieldtrip door de Brettenscheg, een van de groene scheggen van Amsterdam. Foto: Mirjam Wammes

Groene scheggen zijn de gebieden die als groene vingers vanuit het buitengebied van Amsterdam de stad insteken. Deze scheggen staan in Amsterdam steeds meer onder druk van een voortwoekerende stad.

Groene Scheggen

De scheggen stammen al uit de jaren dertig van de vorige eeuw en zijn een belangrijk onderdeel van een groeiende stad. De stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren wilde een nieuwe stad creëren waarin iedereen omgeven was met voldoende groen. Dus met het uitbreiden van de stad Amsterdam ontstonden er ook omvangrijke groenstroken en parklandschappen; de scheggen van de stad. De meest bekende scheggen zijn Sloterplas en het Amsterdamse Bos. Andere scheggen zoals de Diemerscheg of de Brettenzone zijn minder bekend. 
Landschapsarchitect Pieter Boekschoten bij een illegaal muntveldje in de Brettenscheg. Fotograaf: Jesper Buursink

Parlement van de Scheggen

Om meer aandacht te vragen voor het belang van de Groene Scheggen voor de stad en zijn inwoners worden er acht fieldtrips georganiseerd in deze gebieden door ARCAM (Architectuur Centrum Amsterdam). Er wordt onderzocht wat het belang van de scheggen is en of deze misschien een nieuwe functie moeten krijgen in een groeiende stad. De fieldtrips zijn onderdeel van een groter programma het Parlement van de Scheggen genaamd waar ingegaan wordt op de (her) ontwikkeling van de groene scheggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.