Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Grevelingen van Digna Sinke

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
digna

© Digna Sinke, foto: jeannette Parramore

Niet alleen het Haringvliet werd afgesloten door een dam, ook de Grevelingen moest vanwege de veiligheid dicht. Aan twee kanten zelfs, waardoor het water compleet stil kwam te staan en dat betekende nogal wat. Filmmaakster Digna Sinke heeft het van dichtbij meegemaakt.
Deltaportretten
Het radioportret van Digna Sinke is de vierde in een reeks 'Deltaportretten' n.a.v. het openzetten van de sluizen in het Haringvliet. Zeven portretten worden de komende tijd uitgezonden van mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de natuur en het landschap in de Zeeuwse/Zuid Hollandse delta. Wat hebben de dammen en dijken van deltawerken teweeggebracht in deze gebieden? Behalve de Biesbosch worden het Haringvliet, de Grevelingen, de Oosterschelde en de Westerschelde bezocht door de geïnterviewden.
Digna Sinke
Ze groeide op in Zeeland en woonde een deel van haar jeugd in Zonnemaire, aan de rand van de Grevelingen. In die tijd was de Grevelingen nog een open zeearm waar eb en vloed vrij spel hadden. Slikken en schorren bepaalden het beeld en twee keer per dag liep het gebied van Bommenede onder water. Na de afdamming in 1970 veranderde dat. Aanvankelijk was er een strandje, maar al gauw werd het gebied afgesloten en omgevormd tot een natuurgebied. Dat is het tot op de dag van vandaag. Water en slik hebben plaats gemaakt voor dichte begroeiing en schorren die goeddeels droog blijven. Het is een broedgebied geworden voor tientallen vogels.
In de films van Digna Sinke (Tiengemeten, Hedwigepolder) spelen thema's als landschap en de veranderingen daarin een belangrijke rol. In 2016 ontving zij de Groeneveldprijs voor haar gehele oeuvre. Haar documentaire Bewaren of hoe te leven (2018) is genomineerd voor het Gouden Kalf.
Naast de radioportretten in Vroege Vogels zullen de portretten in geschreven vorm verschijnen in een publicatie van het Wereld Natuur Fonds. Naar verwachting zal dat in december uitkomen.

Meer over:

digna sinke
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.