Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De Grevelingen van Digna Sinke

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
digna

© Digna Sinke, foto: jeannette Parramore

Niet alleen het Haringvliet werd afgesloten door een dam, ook de Grevelingen moest vanwege de veiligheid dicht. Aan twee kanten zelfs, waardoor het water compleet stil kwam te staan en dat betekende nogal wat. Filmmaakster Digna Sinke heeft het van dichtbij meegemaakt.
Deltaportretten
Het radioportret van Digna Sinke is de vierde in een reeks 'Deltaportretten' n.a.v. het openzetten van de sluizen in het Haringvliet. Zeven portretten worden de komende tijd uitgezonden van mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de natuur en het landschap in de Zeeuwse/Zuid Hollandse delta. Wat hebben de dammen en dijken van deltawerken teweeggebracht in deze gebieden? Behalve de Biesbosch worden het Haringvliet, de Grevelingen, de Oosterschelde en de Westerschelde bezocht door de geïnterviewden.
Digna Sinke
Ze groeide op in Zeeland en woonde een deel van haar jeugd in Zonnemaire, aan de rand van de Grevelingen. In die tijd was de Grevelingen nog een open zeearm waar eb en vloed vrij spel hadden. Slikken en schorren bepaalden het beeld en twee keer per dag liep het gebied van Bommenede onder water. Na de afdamming in 1970 veranderde dat. Aanvankelijk was er een strandje, maar al gauw werd het gebied afgesloten en omgevormd tot een natuurgebied. Dat is het tot op de dag van vandaag. Water en slik hebben plaats gemaakt voor dichte begroeiing en schorren die goeddeels droog blijven. Het is een broedgebied geworden voor tientallen vogels.
In de films van Digna Sinke (Tiengemeten, Hedwigepolder) spelen thema's als landschap en de veranderingen daarin een belangrijke rol. In 2016 ontving zij de Groeneveldprijs voor haar gehele oeuvre. Haar documentaire Bewaren of hoe te leven (2018) is genomineerd voor het Gouden Kalf.
Naast de radioportretten in Vroege Vogels zullen de portretten in geschreven vorm verschijnen in een publicatie van het Wereld Natuur Fonds. Naar verwachting zal dat in december uitkomen.

Meer over:

digna sinke,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar