Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De gravende pluimvoetbij

28 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
De pluimvoetbij is een grote, maar ook behaarde bij waarvan het vrouwtje opvalt door de fel geel gekleurde pluimen (beharing) aan de achterpoten. De pluimen van het vrouwtje op de achterpoten zijn lange haartjes en dienen als hulpmiddel om zand weg te graven. Ook worden er tussen de haren grote hoeveelheden stuifmeel vervoerd. De bij is tussen juni en augustus overal in Nederland te spotten. 
Op het filmpje is duidelijk te zien dat het vrouwtje bezig is met het graven van een nest. Ook zie je dat er nog wat stuifmeel van de pootjes afkomt. Ze voorziet het nest van stuifmeel en legt haar eieren erin. ‘Op een 10 M2 waren er een hele hoop van deze geweldige beestjes druk bezig om hun onderkomen te maken. Prachtig schouwspel en wat een werk, met zoveel aandacht.’ Gefilmd door Dingeman Snijders.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.