Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat doet de geur van de wolf?

  •  
22-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
892 keer bekeken
  •  
Wolf

© Fotograaf: raymonidas

Nu de wolf zich definitief in onze natuur heeft gevestigd, vraagt de Groningse bioloog Annelies van Ginkel zich af: hoe reageren herten op de geur van wolven?

Wolvenpis of allesreiniger

De afgelopen jaren deed Van Ginkel onderzoek met wolvenpis, allesreiniger of gewoon water. Op de plekken waar zij die geuren verspreidde, hing ze wildcamera's op, om te kijken hoe passerende herten op die geur zouden reageren. Ze deed dit onderzoek zowel op de Veluwe, waar de herten nog weinig ervaring hebben met wolven, als in een Pools oerbos, waar de herten al langer met deze jagers samenleven.

Mens ruikt naar allesreiniger

Van Ginkel zag op de Veluwe geen verschil in de reactie van herten op de geur van wolvenurine, allesreiniger of water. In het Poolse oerbos zag ze dat de herten schrikachtiger reageerden op de geur van allesreiniger. De onderzoekster concludeert dan ook dat op de Veluwe de geur van wolven nog niet met gevaar is geassocieerd en de geur van allesreiniger een min of meer bekende mensengeur is. In Polen reageren de herten nog wel schrikachtig op die mensengeur.
Roelke Posthumus en Annelies van Ginkel

Roelke Posthumus (l) en Annelies van Ginkel

© Rob Buiter

Hert eerder gealarmeerd via de ogen dan door de neus

Bioloog Roelke Posthumus, schrijfster van een nieuw boek over de wolf, is niet heel verbaasd door de bevindingen van Van Ginkel. 'Herten vertrouwen meer op hun ogen dan op hun neus bij het waken voor wolven. Bovendien is uit eerder onderzoek al gebleken dat herten in wolvengebied weten dat ze op plekken waar de wolven veel pissen – de randen van de territoria – ook weinig te vrezen hebben van deze dieren. Bovendien weet een beetje hert ook wel raad met een wolf. Wanneer er dode wolven worden gevonden, hebben ze niet zelden een dodelijke beschadiging aan de schedel, bijvoorbeeld door de trap van een hert.

Wolven in het nieuws

Deze week was de wolf volop in het nieuws. Zo werd gemeld dat In Drenthe al zeker drie maanden een wolf rond loopt. In de provincie zijn de afgelopen tijd ook opvallend veel schapen aangevallen door een wolf. Of alle aanvallen toe te schrijven zijn aan dezelfde wolf wordt pas later bekend. Als de wolf over drie maanden nog steeds in Drenthe rondloopt, is er sprake van een nieuw wolventerritorium. Dan is ook bekend of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. En in het filmpje van Tom Schoonhoff hieronder zie je een wolf op klaarlichte dag in de Sallandse Heuvelrug.
Eerder werd bekend gemaakt dat de afgelopen maand in Nederland 77 schapen zijn doodgebeten. Bijna de helft van die schapen is in de laatste twee weken in Friesland aangevallen. Uit DNA-onderzoek op de kadavers moet nog blijken of de dieren zijn aangevallen door een wolf, aldus BIJ 12, het natuurbureau van de provincies.

De laatste tijd zijn er ook weer meldingen van zwerfwolven, onder andere in Limburg en Overijssel. Dat zijn volgens de experts jonge wolven die hun roedel in Duitsland verlaten op zoek naar een nieuw leefgebied. Lang niet alle zwerfwolven blijven in Nederland.

Meer over:

hert, wolf
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor