Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De geschiedenis van het Capitool

  •  
25-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_85327.jpg

© het capitool in 1872

Vanaf 27 februari 2005 zendt Vroege Vogels elke zondag live uit vanuit het Capitool op het landgoed Schaep en Burgh van Natuurmonumenten in 's Graveland.

Folly

Het Capitool is in 1820 gebouwd door architect J.W. Zocher in opdracht van de familie van Loon, de toenmalige bewoners van de buitenplaats Schaep en Burgh. Zij hebben het huis laten verbouwen en door Zocher een tuin laten aanleggen in de Engelse landschapsstijl. Ook is toen het theehuis gebouwd. Het is een zogeheten folly, dit is een Engelse term voor een bouwsel dat niet lijkt wat het is. Het gebouw ziet eruit als een Griekse tempel, terwijl het werd gebruikt als theehuis en biljartkamer. De pilaren lijken van steen, maar zijn van hout. Folly’s waren in die tijd op buitenplaatsen erg in de mode. Het gebouw kreeg landelijke bekendheid, dankzij de live-uitzending van het politieke praatprogramma het Capitool.

Brand

Het Capitool brandde in de zomer van 2002 door onbekende oorzaak af. Natuurmonumenten besloot onmiddellijk het weer te herbouwen, omdat de bescherming van cultuurhistorie een belangrijk onderdeel is van het werk van de vereniging. De herbouw is volledig betaald door de verzekering.

Herbouw

Voordat het Capitool kon worden herbouwd, heeft bouwkundig projectleider Tony de Haan van Natuurmonumenten uitgebreid onderzocht hoe het neoclassicistische gebouwtje er in originele staat heeft uitgezien. Hiervoor zijn bijvoorbeeld oude foto’s van onder meer omroepproductiebedrijf NOB geraadpleegd. Het NOB verzorgde vanuit het gebouwtje in de jaren ’80 en begin ’90 de uitzendingen van het politieke praatprogramma ‘het Capitool’. In 1990 is het achterste gedeelte van het Capitool tijdens een storm getroffen door een boom. Dankzij dit ongelukkige incident zijn er veel tekeningen ten behoeve van de toenmalige herbouw gemaakt. Zeer bruikbaar voor de huidige herbouw. Verder zijn de archieven van architect Zocher en de familie van Loon geraadpleegd.

Geluk bij ongeluk

Een geluk was dat van elk ornament één onderdeel ongeschonden uit de
brand is gekomen. Samen met de technische tekeningen en de foto’s kon
tot de herbouw worden overgegaan. De teruggevonden oorspronkelijke
ornamenten zijn in het huidige Capitool op subtiele wijze verwerkt. Wie
goed kijkt kan ze ontdekken!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor