Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bontbekplevier, gelobde maanvaren, steenuilen en alle overige onderwerpen

  •  
29-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
641 keer bekeken
  •  
De gelobde maanvaren laat zich zelden zien

Gelobde maanvareen

© Harold Timans

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 29 mei 2022 terug op de volgende startpunten:

10:30 - Rasters voor de bontbekplevier
34:45 - Scholieren tellen waterdiertjes
1:09:30 - Slecht broedjaar voor de steenuil
1:21:35 - Gelobde maanvaren laat zich zelden zien
1:44:50 - Wat heeft de natuur aan water nodig?

De gelobde maanvaren laat zich zelden zien

Wie heel goed zoekt zou ‘m kunnen vinden: de gelobde maanvaren. Het plantje is niet alleen klein en onopvallend maar ook nog eens heel zeldzaam én leeft de meeste tijd onder de grond. De enkele keer dat ie zich laat zien is dat hooguit twee maanden, in mei en juni. Waarom is deze maanvaren zo bescheiden?

Slecht broedjaar voor de steenuil

Al zevendertig jaar doen ze samen onderzoek naar steenuilen, Ronald van Harxen en Pascal Stroeken. Maar nimmer was het in hun gebied rond Winterswijk, zo’n slecht broedjaar als dit jaar. Oorzaak: een enorm muizentekort. Maar deze maand zorgt de overvloed aan meikevers gelukkig voor een lekkere steenuilen-snack. 

steenuil

Steenuil

© Theo de Wild

Wat heeft de natuur aan water nodig?

De provincies Noord-Brabant en Limburg besloten vorige week dat voor het besproeien van landbouwgrond een vergunning nodig is, en drinkwaterbedrijf Vitens kan niet aan al haar klanten drinkwater leveren. Door de droogte is er in ons land een enorme druk op het grondwater. Wie krijgt wat?

Wat drinkwaterbedrijven, landbouw en industrie nodig hebben in een droog jaar is keurig na te lezen, maar wat heeft de natuur nodig aan water? Die gegevens ontbreken waardoor natuurgebieden ternauwernood een stem hebben in de discussie: wie krijgt wat aan water? Roelof Stuurman, grondwater expert bij Deltares, kennisinstituut voor water en bodem, zocht voor de provincie Noord-Brabant uit hoeveel water natuurgebied De Peel nodig heeft.

Rasters voor de bontbekplevier

Van de zeldzame bontbekplevier broeden er in Zeeland nog maar rond de 100 paartjes. De kustvogel broedt op dezelfde strandjes als waar zonaanbidders hun badlaken plegen uit te spreiden. Zie hier de belangrijkste bedreiging voor de bontbekplevier: de op het strand recreërende mens. Wilco Jacobusse van het Nationaal Park Oosterschelde heeft daar iets op bedacht: op een aantal Zeeuwse stranden plaatst hij samen met vrijwilligers tijdelijk rasters, zodat de bontbekplevier er ongestoord kan broeden.

Informatiebordje gemaakt door Zeeuwse scholieren

Informatiebordje bontbekplevier gemaakt door Zeeuwse scholieren

© Wilco Jacobusse

Scholieren tellen waterdiertjes

Scholieren die meedoen met wetenschappelijk onderzoek: op het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee zijn ze zo fanatiek dat ze er een prijs mee hebben gewonnen. Tussen het gymmen en de aardrijkskundeles door telt de jeugd van 2 mavo de waterdiertjes achter de school. De resultaten worden door onder andere de Wageningen University gebruikt om een overzicht te maken van de kwaliteit van de Nederlandse wateren. Wil je ook meedoen met wetenschappelijk onderzoek? Dat kan via deze website.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.