Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Gelderse Poort

  •  
19-07-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_312508.jpg
Tussen Arnhem en Nijmegen en de Duitse stad Emmerich ligt de Gelderse Poort een spectaculair natuurgebied met brede rivieren, wilde runderen en paarden en bevers. De naam van het gebied is ontstaan naar de plek waar de Rijn zich door een stuwwal, die zich tijdens de ijstijd gevormd heeft, heen werkt en zich begint te splitsen. Dit is in feite het begin van de Rijn delta.
Midden in de Gelderse Poort ligt de bekende Millingerwaard. Hier kun je vrij wandelen waar je maar wilt, dus ook buiten de paden. Zwerf over het rivierduin tussen zeeën van bijzondere bloemen. Lekker luieren aan de rivier in het sprookjesachtige oeverbos met wilgen en populieren op ‘stelten’. Of gewoon struinen over de paden door het bijzondere ooibos waar je vogels kan spotten vanuit het Kijkhuis.
De Millingerwaard is een nieuw natuurgebied. Nog maar kort geleden werkten hier boeren, maar nu is het een groot natuurgebied geworden. In het gebied krijgt de natuur alle ruimte. De rivier en de wind zorgen voor het ontstaan van prachtige stuivende rivierduinen met brede zandstranden. Runderen en paarden zorgen voor een gevarieerde begroeiing met mooie overgangen tussen bos, struweel en grasland. En langs de plassen zorgen bevers voor het betere knaagwerk. Je vindt er dan ook overal omgeknaagde bomen en als je geluk hebt zelfs een heuse beverburcht. In de Millingerwaard kun je eindeloos wandelen en met de fiets kun je de hele Gelderse Poort bezoeken, bijvoorbeeld door met verschillende (voet-)veren de rivieren over te steken.
Wilderniscafé de Waard van Kekerdom is het café en bezoekerscentrum van Stichting ARK bij de ingang van de Millingerwaard. Je kunt er terecht voor een kop goede cappuccino met een lekkere streeklunch, maar ook voor kaarten en boeken over het gebied. Zo is er een unieke struinkaart van de Millingerwaard waarmee je de hele Millingerwaard zelf kunt ontdekken.
Met het Wilderniscafé wil Stichting ARK bezoekers op een moderne manier informeren over de Millingerwaard, de Gelderse Poort en het werk van ARK. Daarnaast wil het Wilderniscafé bezoekers informeren hoe ze de wildernis van de nieuwe natuurgebieden kunnen beleven. En de winst van de Waard van Kekerdom komt ten goede aan de natuur.
Bron: Uitjes.nl / ARK
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.