Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

De geheime gangen van de boommarter

14 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuut
Boommarter_frame_7630

© Boommarter

De boommarter rukt op in de Nederlandse bossen. Tegelijkertijd is deze eens zo zeldzame marter een van de onzichtbaarste zoogdieren van ons land. Er zijn maar weinig mensen die er ooit een hebben gezien. Dit maakt dat er weinig bekend is over de handel en wandel van de boommarter.
Zoogdierexperts Jaap Mulder en Ruud van den Akker doen daarom onderzoek naar het leefgebied van de boommarter. Om meer te weten te komen, hebben ze een aantal exemplaren gezenderd. Menno spoort ze samen met de onderzoekers op, op een wel heel bijzondere manier.
In hun leefgebied hebben boommarters meerdere holen. Vaak wordt een holle boom of een verlaten nest van een eekhoorn of een duivenkoppel gebruikt als hol, maar ook grote nestkasten en rotsspleten zijn populair. Een enkele keer verblijven de boommarters zelfs op zolders en in dassenburchten.
De boommarter is lastig te onderscheiden van de steenmarter. Om de soorten uit elkaar te houden, kun je kijken naar de kleur van de bef en de stand van de oren. De boommarter heeft een gele bef, waar de steenmarter een witte bef heeft. De oren van de boommarter zijn groter en staan meer naar het midden van de kop; die van een steenmarter meer naar de zijkant.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.