Wetenschappelijke naam:
Phylloscopus trochilus
Wat valt er op aan een fitis:
- klein en slanke vogel
- iets opvallend geelgroen gekleurde vogel
- zeer algemeen
- een helder, aflopend riedeltje, einde enkele hogere tonen
-
download vogelzang
(800Kb)
klein vogeltje
De fitis is een kop kleiner dan een Mus. En het geluid van de fitis is een soort watervalletje. Het is niet luid maar wel duidelijk te horen. Ook wel een weemoedige vinkachtige zang genoemd zonder de vinkenslag op het einde.
broedgebied
De oppervlakte bossen in Nederland is de laatste decennia toegenomen, waardoor de oppervlakte beschikbaar broedgebied groter is geworden. De fitis broedt in hoge dichtheden in venen, jonge bossen en heiden. Fitissen broeden op de grond en zoeken hun voedsel in struwelen. Het totale fitisbestand eet per jaar tonnen aan muggen en vliegen!
trekvogel
De fitis trekt veel verder dan de tjiftjaf. Helemaal tot in tropisch en zuidelijk Afrika. Wanneer de mannetjes terugkomen zijn de vrouwtjes nog onderweg. Vrouwtjes-fitissen houden zich nauwelijks aan de door mannetjes bepaalde territoriumgrenzen. De nestpaats is háár keuze. Mannetjes geven tijdens de nestbouw en het leggen van de eieren hun territoriumverdediging grotendeels op en gaan over tot het verdedigen van het wijfje van hun keuze.
polygaam
Fitissen zijn net als tjiftjaffen polygaam. Een mannetje kan in zijn territorium verschillende vrouwtjes met nest hebben. Het ene mannetje helpt bij het verzorgen van de jongen de andere mannetjes laten de zorg voor het broedsel aan de vrouwtjes. Er zijn vrouwtjes die ander mannetjes proberen te verleiden haar te helpen met voeren. En vooral als het nest aan de rand van een territorium ligt, lukt dat nog ook.
Luister ook naar de reportage over de Tjiftjaf en Fitis met Hans Peeters:
-
Uitzending 20 maart 2005