Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeenaaktslakken, kokerjuffers, fenolijn, natuurmonologen en alle overige onderwerpen

  •  
01-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Brede ringsprietslak

Brede ringsprietslak

© Peter H. van Bragt

Steeds meer zeenaaktslakken

Dankzij de klimaatverandering zien we tegenwoordig veel meer zeenaaktslakken in de Zeeuwse delta dan vroeger. Bijzonder is dat ze niet alleen vanuit het zuiden opschuiven, maar ook vanuit het noorden. Hoe kan dat?

Biologische bestrijding eikenprocessierups lijkt extreem schadelijk

Heel Nederland bereidt zich momenteel voor op een nieuw seizoen van overlast van de eikenprocessierups. Uit onderzoek van de Vlinderstichting blijkt dat ruim de helft van alle gemeenten hierbij biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals bacteriepreparaten en aaltjes. Dat klinkt goed, maar niets is minder waar, aldus de natuurorganisatie. Deze middelen doden niet alleen de eikenprocessierups, maar ook de rupsen van ruim 100 andere soorten. De stichting doet een oproep om zoveel mogelijk af te zien van deze biologische bestrijding. In Vroege Vogels een gesprek met Jurrien van Deijk van de Vlinderstichting.

Kokerjuffers altijd thuis

Terwijl de overheid ons vraagt vooral thuis te blijven in de strijd tegen corona, kijken wij naar dieren die sowieso altijd thuis zijn, omdat zij hun huis bij zich dragen. Na slakken, zakdragers en heremietkreeften: vandaag het huiselijke leven van de kokerjuffer. David Tempelman van EIS insectenonderzoek neemt verslaggever Rob Buiter mee naar een stromend watertje in Boxtel...

Vogels in dialect: Texel

Het heeft meer weg van het Noord-Hollands dan van het Fries: de vogelnamen die oude Texelse vissers gebruikten. Wat is bijvoorbeeld een konteklopper? Adriaan Dijksen, vogelaar, woont zijn hele leven op het eiland en schreef ooit samen met plaatselijke boekhandelaar Theo Timmer een boek over Texelse vogelnamen, en dat zijn er nogal wat. 

Fenolijn 035-6711338

Spotvogels, een wielewaal, heel veel gierzwaluwen, en de stoute zwarte kraaien. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder ook nog wespendieven, vuurjuffers en de eerste klaprozen van het jaar. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Hier meer informatie over de fenolijn.


Natuurmonologen: kievitsbloem, Lauwersmeer en roeken

Henk-Jan van der Veen is boswachter van Staatsbosbeheer in Noord-Friesland. Maar hij is geboren en getogen in Zwolle. En die stad, en de omgeving ervan, wemelt het van de bijzondere kievitsbloemen. De tweede natuurmonoloog is van de eerste winnaar van de Frater Willibrordus Prijs: Hans Gartner. In het dagelijkse leven is hij boswachter bij Staatsbosbeheer in het Lauwersmeer. En als laatste verslaggever Rob Buiter over de roeken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor