Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Exmoor: oerpony als perfecte begrazer

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
Exmoorpony's in natuurgebied Ede-de Klomp

© fotograaf : Hans Hovens

Het is een kleine stevige winterharde pony: de exmoor. De dieren zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk waar ze nog in halfwilde kuddes in het Nationaal park Exmoor leven. Hun vacht is licht- tot donkerbruin en net als het prezwalskipaard hebben ze een zogenaamde meelsnuit.

Oerpony

De exmoorpony behoort naast het przewalskipaard tot de laatste rassen van wilde oerpony's. Hun primitieve kenmerken zijn niet zoals bij vele andere rassen volledig weggekruist door het ras met andere paardenrassen te veredelen.
De pony's komen sterk overeen met de grottekeningen van wilde pony's uit de ijstijd zoals bijvoorbeeld in Lascaux. De exmoorpony's kwamen ook al voor in het Domesday Book, een register van Engelse landerijen uit 1086.

Begrazing

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de exmoorpony de enige nog levende ondersoort is van het Europese wilde paard. Buiten het przewalskipaard en de Europese exmoorpony zijn er wereldwijd geen andere ondersoorten van het wilde paard behouden. Omdat de exmoorpony met uitsterven wordt bedreigd, zet een Nederlandse vereniging (Samenwerkingsverband Exmoorpony) zich sinds 2007 in voor het behoud van deze pony. Dit gebeurt onder andere door exmoorpony's uit te zetten in natuurgebieden, waarin zij als terreinbeheerder fungeren. Omdat exmoorpony's zeer zelfredzaam zijn en niet of nauwelijks zijn gedomesticeerd, zijn zij daarvoor uitermate geschikt.

Meer over:

exmoor, begrazing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.