Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Europese wilde kat

  •  
07-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
wildekat.jpg
De wilde kat is zeer schuw en leeft meestal alleen. Overdag ligt hij vaak op een rotspunt te zonnen  of hij zit in een boom. Zo kan hij de omgeving goed overzien. In de schemering en ’s nachts jaagt hij.  
Reekalfjes
Hij jaagt vooral op muizen en vogels. Maar ook hagedissen, sprinkhanen en kevers staan wel eens op het menu. Af en toe vangt hij zelfs reekalfjes. Hij eet niet alleen vlees, maar ook planten zoals gras en varens. De katten eten grote prooien tot op het bot schoon. De kop bijten ze meestal af en die verstoppen ze voor later, want daaruit eten ze de hersenen en de tong.
Verschil met de huiskat
De wilde kat is een stuk forser dan de huiskat en zijn kop is breder. Verder heeft hij een dikke afgestompte staart met meerdere ringen. De brede zwarte streep die van zijn schouders tot aan zijn staart loopt is ook kenmerkend voor een wilde kat.
Dode kat
In 2010 werd er in Limburg een dode kat gevonden. Toen het dier op de snijtafel in Wageningen lag bleek het waarschijnlijk om een wilde kat of om een kruising tussen een wilde kat en een huiskat te gaan. Beluister hier de radioreportage. Pas geleden is er eentje gevangen op een cameraval in Zuid-Limburg. Lees er hier meer over. 
Bron: zoogdiervereniging.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.