Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De ene poep is de andere niet

22 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
groene_specht_01.jpg

© Grote bonte specht. Fotograaf: PietSchuttelaa Groene specht. Fotograaf: PietSchuttelaa

In de Groote Heide zitten veel spechten, van de zwarte, de bonte tot de groene specht. Veel oude populieren blijven daar staan en ook dode boomstronken blijven liggen, en dat zijn perfecte plekken voor de specht. Wij zijn op zoek gegaan naar de spechten, maar niet alleen naar de vogel zelf. Ook naar hun poep, samen met Jan Kolsters.

Spechtenpoep verzamelen

Jarenlang verzamelt Jan al de poep van spechten. Aan de vorm en de textuur van de poep kan hij al vertellen van welke specht de uitwerpselen zijn. En door de poep te ontleden en onder de microscoop te leggen komt hij van alles te weten over het eetgedrag en het menu van de spechten. Jan is voornamelijk geïnteresseerd in de poep van de groene specht. In de literatuur las hij vaker dat het niet goed gaat met deze specht omdat het slecht zou gaan met de rode bosmier. Maar het gaat helemaal niet slecht met de rode bosmier, aldus Jan, en dat was aanleiding om dit te gaan onderzoeken.

Ander menu

En wat blijkt, de groene specht blijkt hele andere mieren op het menu te hebben dan men altijd heeft gedacht. In het bos is de humusmier zowel in het broedseizoen als in de winter de belangrijkste prooi voor de groene specht. Voornamelijk boomstronken die afgezaagd zijn en die zijn blijven liggen, zijn een goede bron van voedsel. Het hout van de stronk krimpt meer dan de schors waardoor er een spleetje ontstaat. Hier bouwen humusmieren hun nest. Het lijkt erop dat de grove den precies genoeg krimpt voor een ideaal spleetje voor de groene specht. In deze inkeping kan de groene specht goed bij de mieren met zijn lange tong.
In de winter past de groene specht zijn menu aan. Dan eet hij naast de humusmieren, die soms dan moeilijker te vinden zijn, ook nog wantsen en rode bosmieren.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.