De eieren zijn in de maak
• 18-04-2011
• leestijd 2 minuten
Rond mijn schuiltent heb ik nu enkele paren grutto en tureluur zitten. Na een tijdje waarnemen krijg je precies door wie er al op eieren zit of nog bezig is met de balts. Bijzonder dat ze niet allemaal tegelijk starten. Er loopt zelfs een paar bij die als eerste op het weilandje aanwezig was maar nu nog steeds loopt te keuvelen. Uiteindelijk valt alles op zijn plaats en starten ook zij met de eileg.
Paartijd
Paren gebeurt meerdere keren per dag en vooral de namiddag is favoriet bij de stelletjes. Rond drie uur komt er een enorme opleving en starten de onderlinge twisten van broedende paren en startende stellen. Als je wat geoefend bent in het herkennen van de verschillende geluiden, heb je al snel in de gaten dat wanneer het mannetje het lang aanhoudende “bieke-bieke-bieke-bieke” ten gehore brengt een paring aanstaande is. Voorafgaand zal hij het vrouwtje met vleugel geklapper opdrijven totdat deze stilhoudt en hem de kans geeft op te springen.
Minutenlang
Duurt de paring bij een watersnip gemiddeld drie seconden, bij een gruttoparing kun je bij wijze van spreken je camera nog even uit de tas halen en op het statief monteren. Is het vrouwtje nog niet gewillig dan duurt ook deze paring meestal maar vrij kort. Eenmaal op de rug beland, zal de gruttoman als een ruiter te paard met de tenen achter de vleugelboegen van het vrouwtje haken om zijn evenwicht te bewaren. Daarna gebeurt er iets bijzonders; met de poten maakt hij kloppende bewegingen en zijn de tenen gekromd. Zo zal hij het vrouwtje nooit kunnen verwonden.
Cloacakus
Het kloppen van de poten op de rug van de gruttovrouw zal waarschijnlijk te maken hebben met het stimuleren van het ei. De uiteindelijke paring, die bestaat uit het stempelen van de cloaca’s zal aan het eind van het ritueel plaatsvinden en wordt in de regel ook wel cloacakus genoemd.
Astrid Kant©