Vroege Vogels

De alleenstaande flamingo van Texel

28-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
671 keer bekeken
  •  
flamingo_texel_keesvenneker

De Texelse flamingo staat trappelend in het water om zijn prooien te activeren.

© keesvenneker

Het is een prachtig gezicht zo'n roze zuurstok midden in het landschap van Texel: de flamingo. Sinds enkele maanden staat de vogel aan de oostkust van het eiland, en het dier heeft het er schijnbaar prima naar zijn of haar zin. Het gaat om een Europese flamingo, zoals die ook voorkomen in Zuid-Frankrijk. Het is pas de derde keer dat deze Europese variant zich op het eiland laat zien.

Vier soorten flamingo's

In Nederland kun je naast de nu op Texel aanwezige Europese flamingo ook drie andere flamingo soorten tegenkomen: de  Chileense, de kleine en de Caribische flamingo. Maar dat zijn allemaal ooit uit gevangenschap ontsnapten flamingo's of hun afstammelingen. Alleen de Europese flamingo is een in het wild in Nederland voorkomende soort. En die is dus nu te zien op Texel, in het recent aangelegde nieuwe buitendijkse natuurgebied Prins Hendrik Zanddijk. Daar scharrelt hij/zij zijn dagelijkse kostje garnalen bij elkaar.

De Europese flamingo

De gewone of Europeese flamingo (Phoenicopterus roseus), leeft in Europa in slechts enkele gebieden. De Camargue in Zuid-Frankrijk is het bekendste. Europese flamingo’s zijn voornamelijk roze van kleur. De vleugels zijn rood met zwarte slagpennen. De snavel is roze met een zwarte punt. Met hun grote tong pompen flamingo’s water in en uit de snavel, waarna het voedsel blijft hangen in de lamellen aan de randen van de snavel. De kleur roze krijgen flamingo's door bacteriën en bèta-caroteen dat ze uit hun voedsel halen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.