Vroege Vogels

De Eem, verborgen rivier

  •  
22-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_264444.jpg
De rivier de Eem is de ruggengraat van de regio Amersfoort. Toch is er maar een enkeling mee bekend. Twee roeiers uit Amersfoort leerden de rivier stukje bij beetje kennen en schreven er een boek over. Het is een fraai foto- en leesboek met DVD geworden over de Eem en haar gebruikers.
Er loopt geen weg langs de Eem en de rivier ligt op veel plaatsen verborgen in het landschap. Slechts een schip in de weilanden verraadt dan haar bestaan. Veel streekbewoners kennen wat beken in de Vallei, de Koppelpoort of het pontje bij Eembrugge zonder te beseffen wat al die zaken verbindt. Het boek volgt de Eem vanaf de samenvloeiingen uit de Gelderse Vallei tot de monding in het Eemmeer.
De Eem is achttien kilometer lang maar dient wel duizend doelen, aldus de beheerder Wim Jollie. Hij is een van de twintig personages in het boek, want het verhaal van de Eem is ook het verhaal van haar gebruikers. Van rattenvanger tot boer en van brugwachter tot schaapsherder.
De rust van het water is wat veel van hen aanspreekt in de Eem. Die rust kan de lezer zelf ervaren met de DVD die je meevoert van voor de Koppelpoort tot na het Raboes. Ruim vijftig jaar eerder is de Eem ook gefilmd, toen door de eigenaar van de Zweminrichting in Baarn. Ook die film staat op de DVD die zodoende een halve eeuw historie overbrugt.
De auteurs, marktonderzoeker Koos Termorshuizen en wetenschapsjournalist Jos Wassink, roeien bij de Amersfoortse roeivereniging Hemus. Zo kwamen zij in contact met de Eem. Uit wandelingen en gesprekken met aanwonenden ontstond het idee voor het boek. Kees de Graaff maakte de portretten en Amanda Bosman tekende voor de vormgeving. Ank Verrips verzorgde de videomontage en stelde de DVD samen. Het resultaat is een verrassend fris en modern boek over een eeuwenoude rivier.
Dankzij subsidies van het Waterschap Vallei & Eem en de Provincie Utrecht kon de prijs van dit boek met DVD opmerkelijk laag gehouden worden.
Titel : De Eem, verborgen rivier
Auteur(s) : Koos Termorshuizen en Jos Wassink
Uitvoering : Harde kaft, 30 x 15 cm, 224 bladzijden, kleur
DVD 120 minuten film: De Eem in 2006 en in 1954
Uitgeverij : Koninklijke BDU Uitgeverij, Barneveld
ISBN : 90-87880-030
Prijs : E 22,-
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.