Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De donkerste plek_16_10_2009

  •  
16-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
donkerste_plek_01.jpg
Wat is de donkerste plek van Nederland? In het kader van de Nacht van de Nacht (24 op 25 oktober a.s.) heeft de Stichting Natuur en Milieu laten onderzoeken waar het het donkerst is 's nachts. Waar zijn bij onbewolkte hemel de meeste sterren te zien? Lichtdeskundige Wim Schmidt maakt de uitkomst van dat onderzoek zondagochtend bekend.
Nacht van de Nacht zaterdag 24 oktober
Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober worden in heel het land nachtelijke publieksactiviteiten georganiseerd. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van de duisternis en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland.
Een greep uit de vele activiteiten
•    Varen over de donkere Weeribben vanuit Ossenzijl (Overijssel);
•    In het Harderbos (Flevoland) kan jong en oud voelen en luisteren in het donker;
•    De Hortus in Haren (Groningen) is geopend met een nachtfestival;
•    Vanuit de schaapskooi in Balloo (Drenthe) is er een nachtelijke heidetocht;
•    Te voet en met de boot zijn de geheimen van donker Texel (Noord Holland) te ontdekken;
•    Bekijk de Haagse hemel (Zuid Holland) vanuit de duinen met telescoop.
Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.nachtvandenacht.nl
Nederland steeds lichter
Nederland is een van de meest verlichte landen van de wereld en jaarlijks wordt de nacht 3 tot 5 procent lichter. Driekwart van de Nederlanders geeft aan een donkerdere nacht te willen en en lichtvervuiling ontneemt aan bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel. Verlichting zorgt naast lichthinder voor eenvijfde van het elektriciteitsverbruik van bedrijven en instellingen. Besparing op verlichting maakt ons land dus mooier en kan flink helpen om energie te besparen.
Lichten uit
Met de Nacht van de Nacht willen milieuorganisaties bereiken dat onnodige verlichting ’s nachts wordt gedoofd. Daarom worden bedrijven en overheden opgeroepen hier aan mee te werken. In de loop van de tijd hebben steeds meer bedrijven hieraan gehoor gegeven. Zo zet IKEA al haar vestigingen in het donker, dooft elelctronicaketen BCC waar mogelijk de verlichting van al haar filialen, staan onder andere de Dom, Euromast, het stadhuis in Gouda en Museum Naturalis in het donker.
Naar verwachting doen ook ruim honderd gemeenten. Ze doven verlichting van kerken, bruggen, torens. Maar ze roepen ook hun bedrijven op hun lichten te doven, vragen scholen aandacht te besteden aan de donkere nacht, organiseren publieksactiviteiten tijdens de Nacht en nemen initiatieven om structureel onnodige verlichting te doven.
Gratis sterrenhemelkaart en geniet van de sterren
Wat is er nu mooier dan een hemel vol schitterende sterren? Aan de hemel boven ons staan er ontelbaar veel! Als je geluk hebt kan je ze zien. Maar welke sterren zie je? Vraag op www.nachtvandenacht.nl de gratis sterrenhemelkaart en ontdek welke sterren er te zien zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.