Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Deurnese Peel na de brand

  •  
01-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Deurnese Peel na brand_HR

De Deurnese Peel een paar dagen na de brand: zwartgeblakerde pollen pijpenstrootje, met daarop alweer nieuwe groene scheuten

© Henny Radstaak

Maar liefst 800 hectare natuur is in vlammen opgegaan bij de grote natuurbrand deze week in de Deurnese Peel. Een brand met een grote impact op dit hoogveengebied. Terwijl de laatste restjes nog nasmeulen in het terrein, gaan we na wat precies de gevolgen voor de natuur zijn van de brand. Vaak lijkt de natuur zich na een brand snel te herstellen. Is dat hier ook zo?

Groene sprietjes

Wat opvalt in het gebied is dat de pollen met pijpenstrootje (een grassoort die in het veengebied gedijt dankzij de hoge stiksftofdepositie) weliswaar zwart geblakerd zijn, maar een paar dagen na de brand alweer verse groene sprieten vertonen. Volgens boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer komen er door het verbrande veen en de verbrande plantenresten extra voedingsstoffen bij, waar dat pijpenstrootje nu dus alweer van profiteert.
Deurnese Peel na brand_2_HR

Een paar dagen na de brand in de Deurnese Peel

© Henny Radstaak

Vogels al snel weer terug

De natuur lijkt zich dus toch snel te herstellen. Voor de vogels is het piektijd qua voortplanting en die zijn ook alweer te horen in de Deurnese Peel. Vogels kunnen natuurlijk makkelijk vluchten tijdens zo’n brand, maar zijn kennelijk ook weer als eerste terug. Boena van Noorden, vogelkenner in het gebied, is verbaasd dat er zo snel alweer volop boompiepers en fitissen aan het zingen zijn. “Maar voor de broedsels is het een heel ander verhaal”, zegt Van Noorden. Volgens hem heeft de brand vooral schade toegebracht aan de legsels van roodborsttapuiten en blauwborsten. “Maar alle soorten die al begonnen waren met broeden, beginnen opnieuw, daar kun je zeker van zijn”, zegt Boena van Noorden. “De vraag is alleen of ze nog voldoende voedsel en dekking in het verbrande terrein kunnen vinden”.

Meer over:

natuurbrand, peel, brand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.