Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zakdragers van de Meinweg

  •  
30-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Sierlijke zakdrager

© fotograaf:Ernest van Asseldonk

Ze zijn meesters in camouflage: zakdragers. Als rups van een groep micronachtvlinders, hullen zij hun achterlijf in een zelfgemaakt omhulsel. Een omhulsel dat ze maken van natuurlijke materialen, zodat ze wegvallen in hun leefomgeving.

De Meinweg

In natuurgebied de Meinweg nabij Roermond leven vele verschillende soorten zakdragers. Zakdragers die verscholen zitten in de bast van een boom, zakdragers die op een blaadje zitten als een klein bolletje en zakdragers die hangen aan een paaltje.
grote reuzenzakdrager

© fotograaf:Ernest van Asseldonk

Camouflage

Zakdragers zijn er in allerlei soorten en maten, van enkele centimeters groot tot een paar millimeters klein. Afhankelijk van de soort worden aan de buitenkant van de zak meestal diverse materialen gehecht zoals stukjes blad, dennennaalden, stukjes gras, kleine steentjes en soms zelfs dode insecten of spinnen. Enkele soorten bouwen alleen zakken uit spinsel.

TV

Vroege Vogels televisie maakte een prachtige reportage over zakdragers in de Meinweg die je hier terug kunt kijken:

Meer over:

meinweg, zakdrager
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.