Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De bunzing heeft jongen

  •  
22-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1455 keer bekeken
  •  
Bunzing

© Lieneke3

Een familielid van de grootste groep landroofdieren in Nederland: de bunzing. Deze marterachtige jaagt vele hazen schrik aan.

Bunzing in Nederland

Er zijn geen gegevens over de stand van de bunzing in Nederland. Wel lijkt de soort zich goed te kunnen handhaven. Maar het leven van de bunzing loopt wel gevaar in zo’n dichtbevolkt land als Nederland. Het verkeer zorgt jaarlijks voor veel slachtoffers en dan vooral in de periode dat de jonge bunzingen op zoek gaan naar een eigen territorium.

Herkenning

De vacht van de bunzing is donkerbruin met een geelwitte of lichtbruine ondervacht. Deze schijnt er op de flanken vooral doorheen. Zijn wintervacht is langer dan in de zomer en op zijn kop heeft hij rondom zijn ogen een band van grijsachtige haren. Dit wordt ook wel het masker genoemd. Op de zijkanten van zijn neus zitten witte haren, en de snorharen zijn lang en donker. In de winter ziet het dier er wat lichter uit omdat de winterse ondervacht door zijn dekharen heen komt.

Raszuiverheid

Een ander familielid van de bunzing is de fret. Deze wordt veel in Nederland als huisdier gehouden. Het komt daarom ook wel eens voor dat een paar van deze huisdieren ontsnappen. Dit vormt mogelijk een gevaar voor de zuiverheid van de bunzing aangezien de bunzing en fret levensvatbare nakomelingen krijgen. De bunzingfret leeft ook in het wild en paart met de bunzing. Opeenvolgende generaties vertonen wel meer de normale bunzingkarakteristieken.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

bunzing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.