Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De bultrug van Ecomare

15 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DSC_4247
Deze zomer gaan we op museumbezoek. Diverse natuurmusea hebben bijzondere objecten in hun collectie. Zoals de bultrug van Ecomare. Het was een van de eerste bultruggen in onze contreien sinds mensenheugenis.
In 2004 spoelde een jonge bultrug aan op Vlieland. De burgemeester van het Waddeneiland vond het maar lastig, en liet het dier begraven op de de Vliehors, het strand waar het vrouwtje van negen meter haar laatste adem uitblies. Toen deskundigen op Texel daarvan hoorden waren ze met stomheid geslagen. Het was immers een van de eerste bultruggen sinds mensenheugenis die zich in de Noordzee had laten zien. Met man en macht werd het dier weer uitgegraven.
Het complete skelet hangt sindsdien aan het plafond van de nieuwe walviszaal van Ecomare. Die walviszaal werd overigens enkele jaren terug gefinancierd met een vondst uit een andere aangespoelde walvis. In de darmen van een potvis werd een grote hoeveelheid 'amber gris' gevonden. Parfumeurs betalen grif een vermogen voor dit 'welriekende' spul. (De platte waarheid is dat het behoorlijk naar het riool ruikt, maar parfumeurs weten dat in de juiste dosering blijkbaar toch op te waarderen tot een waardevolle grondstof.)  

Meer over:

ecomare, bultrug

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar